Ekonomika

Ilustrační fotografie

Čínská krize hýbá ekonomikou světa. Cena energií a ropy se změní

Ekonomika

Čína, která donedávna platila za tahouna nejen regionální ekonomiky, zažívá po letech mejdanu vystřízlivění. Akcie padají a berou s sebou i burzy po celém světě. Jak to ovlivní zbytek světa? Je možno se na nejbližší vývoj nějak připravit? Na to odpovídal ekonom Vladimír Pikora.

Ilustrační fotografie

Pohledem analytičky: Zakopaný pes je v rafinériích

Ekonomika

Češi by se mohli unadávat, že tankují draze, když ropa je levná. Není se čemu divit a plně to chápu i z pohledu řidiče. Ovšem kde je ale zakopaný pes? Informace přináší Eva Mahdalová, analytik Colosseum.

Ilustrační fotografie

Firmám se daří, nabízejí zaměstnancům více benefitů než loni

Ekonomika

České ekonomice i firmám se daří, a to se pozitivně odráží v nabídce zaměstnaneckých výhod – společnosti v Česku jich poskytují v průměru 12, tedy o dvě více než loni. Nejvíce nabízeným benefitem zůstává již potřetí mobilní telefon v nabídce 88 % firem a příspěvek na vzdělávání (83 %), který je dlouhodobě také nejdynamičtějším benefitem. Největší meziroční nárůst zaznamenaly příspěvky na životní pojištění a na spoření na penzi (o 11 %, resp. 9 %), které tak dokazují rostoucí trend podpory dlouhodobých benefitů. Na jednoho řadového zaměstnance firmy v průměru vydají 10–15 tisíc korun. Vyplynulo to z tradičního průzkumu zaměstnaneckých výhod, který již v deváté vlně realizovala NN pojišťovna a penzijní společnost ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, informuje NN Group.

Ilustrační fotografie

Z burzovního parketu: je to masakr

Ekonomika

„Je to naprostá krvavá lázeň,“ tak popsal Lakshmi Thurai ze singapurské pobočky Saxo Bank řež na čínském trhu, kdy index Shanghai Composite poklesl o 8,49 %, čímž prohloubil ztrátu z minulého týdne.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jaké jsou v současné době nejvýnosnější investice?

Téměř polovina Čechů (43 %) si myslí, že největšího zisku lze v současné době dosáhnout investováním do nemovitostí. Pětina dotazovaných pak vidí jako nejefektivnější investici do podílových fondů (11 % prostřednictvím akciových a 9 % prostřednictvím dluhopisových titulů). Třetí příčku domněle nejvýnosnější investice obsadilo zlato, do kterého by podle nedávného průzkumu skupiny Pioneer Investments investovalo necelých 15 % respondentů.

Ilustrační fotografie

Dokážete si představit plánování dovolené i samotný pobyt bez internetu?

Ekonomika

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti PayPal a agentury GFK má mnoho Čechů dovolenou ještě před sebou, neboť řada z nich již letos na dovolené bylo. 14,4 % respondentů čeká na letní výprodeje v září a významná skupina cestovatelů plánuje svou dovolenou až na období říjen-prosinec (7,2 %).

Ilustrační fotografie

Nástup do školy: kolik stojí výbava pro prvňáčka nebo středoškoláka?

Ekonomika

Tři čtvrtiny českých rodičů (78 %) přiznávají, že nástup dítěte na základní nebo střední školu zatíží rodinný rozpočet. Vybavení prvňáčka přijde rodinu v průměru na 3 752 korun, u středoškoláka je to 6 274 korun. Půjčku by si byla ochotná vzít každá pátá rodina, na Slovensku dokonce každá čtvrtá. Nástup dítěte na základní nebo střední školu vyjde Slováky v průměru na pět tisíc korun. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost PROFI CREDIT, kterého se účastnilo 4000 respondentů ve čtyřech zemích.

Andrej Babiš

Babiš se postavil jednoznačně proti státu. Může si to dovolit?

Ekonomika

Otázka o střetu zájmů se u ministra financí Andreje Babiše skloňuje už od jeho vstupu do politiky. Jeho příznivci často argumentují tím, že lidé o jeho podnikatelských aktivitách věděli, přesto si ho zvolili. „Teď se ale Babiš postavil proti státu. Může si to vůbec dovolit?“ ptá se komentátor Erik Best.

Ilustrační fotografie

Řecko dostalo první finanční tranši a už vystrkuje růžky

Ekonomika

Řecko se vyhnulo jenom o chlup bankrotu a opuštění elitního klubu eurozóny, dostalo první peníze z třetího záchranného balíčku na splacení části dluhu Evropské centrální bance (ECB) a už opět vystrkuje růžky. Premiér Alexis Tsipras podal ve čtvrtek demisi s cílem vyvolat předčasné volby, informuje Michala Moravcová.

Chmel, ilustrační fotografie

Chmele bude letos o třetinu méně. Zdraží se pivo?

Ekonomika

Extrémní sucho zasáhlo pěstitele chmelu. První odhady naznačují, že by letos měli dodat až o třetinu méně chmele než v uplynulých letech. Pivovary však zatím nepředpokládají, že by musely zdražovat.

Ilustrační fotografie

Visa Europe: cestu z krize zaplatí karta

Ekonomika

V Řecku vždycky vládla hotovost. V roce 2014 útrata kartami Visa činila 1 euro z 37 eur, oproti tomu v celé Evropě to bylo 1 euro z 6 eur. To se nicméně během nedávné krize změnilo. Když se zavřely řecké banky, uvalila vláda kapitálovou kontrolu na omezení výběrů hotovosti.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Co obsahují grilovací klobásy? Neuvěříte

Sezóna grilování je v plném proudu a spolu s ní se na trhu objevují výrobky určené specificky k této kulinářské úpravě. Spotřebitelský časopis dTest nechal otestovat složení i chuťové vlastnosti vepřových grilovacích klobás dostupných v českých obchodech. Čtvrtina testovaných produktů neobsahovala množství masa deklarované na obalu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika a trh práce ožívá, řekněte si o vyšší plat

Ekonomika

Česká ekonomika i trh práce znovu ožívá. Podniky vykázaly v loňském roce o 13 % vyšší zisk než v roce předcházejícím, ale na platech si zaměstnanci polepšili jen o 2 %. Také nárůst poptávky po zaměstnancích je zřejmý již od poloviny roku 2014.

Ilustrační fotografie

Téměř polovina Čechů žije na dluh nebo od výplaty k výplatě

Ekonomika

Dvě pětiny Čechů žijí na dluh nebo od výplaty k výplatě. Zpravidla tak neplánované výdaje řeší neuváženou půjčkou. Přitom se až 94 procent Čechů považuje za finančně odpovědné. Kvůli špatnému finančnímu plánování se do problémů dostávají zpravidla mladí lidé. Ti si neumějí dělat finanční rezervy a berou si i několik půjček najednou, které pak nejsou schopni splácet.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Trendy ze světa baterií: dobití telefonu za minutu či baterka z 3D tiskárny

Vědci mají pro všechny uživatele chytrých telefonů dobrou zprávu. Vybitý telefon by už totiž brzy nemusel být žádný problém. Díky hliníkové baterii bude opět zcela funkční za jednu minutu. Li-ion akumulátory vydrží zase mnohem déle. Současný vývoj baterií jde dopředu každý den. Týmy po celém světě neustále pracují na menších, výkonnějších a levnějších bateriích a nové objevy doslova boří dosavadní hranice. Představíme vám nejžhavější novinky posledních měsíců a týdnů, které hýbou světem moderních technologií.

Ilustrační fotografie

Kolik stojí Řecko vláda Syrizy?

Ekonomika

Mezi informacemi, že Řecko a jeho věřitelé dosáhli dohody o třetím záchranném balíčku v hodnotě 86 mld. euro, by bylo dobré zmínit i to, kolik zatím Řecko „experiment Syriza“ stál, informace přináší Mads Koefoed, vedoucí makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Konec mýtů kolem mobilních plateb

Ekonomika

Boom bezkontaktního placení přináší také rozmach mobilních plateb. Inovativní technologie získává stále více příznivců, zároveň však vzbuzuje i řadu otázek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Luxusní svatební šaty z e-shopu? Nenechte se napálit

Svatební šaty z e-shopu s nádhernými ilustračními fotografiemi a příznivými cenami by mohly zlákat mnohou nevěstu. Doručené šaty ale mohou být zcela odlišné, než slibovaly fotografie svatebních modelů. Podezřelý e-shop může prozradit například nedokonalá čeština v popiscích a „recenzích“ zákaznic.

Ilustrační fotografie

Studenti jsou ochotni se kvůli nové práci přestěhovat kamkoli na světě

Ekonomika

Nejžádanějším zaměstnavatelem je u VŠ studentů již po čtvrté za sebou společnost Google. Mezi firemními benefity studenti preferují celoživotní vzdělávání, flexibilní pracovní dobu a stravenky. Pokud by se měli stěhovat za prací, polovina studentů by byla ochotna vycestovat kamkoli na světě. Letos již po jednadvacáté provedla organizace AIESEC Česká republika ve spolupráci se společností ManpowerGroup průzkum The Most Desired Company vyhlašovaný v rámci Výročních cen Klubu zaměstnavatelů.

Ilustrační fotografie

Snížená sazba DPH se do cen nepromítla, podnikatelům přibyly náklady na administrativu

Ekonomika

Praktické dopady druhé snížené sazby DPH jsou po sedmi měsících užívání jen stěží postřehnutelné. Snížení cen pro koncové uživatele u vybraných produktů nenastalo, naopak mírné zvýšení zisků zaznamenali někteří podnikatelé. Výrobcům, prodejcům i dovozcům zboží, které patří nebo může patřit do 10procentní sazby DPH, navíc přibyly náklady na složitější administrativu, informuje TaxVision.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy