Brzy přijde ekonomická katastrofa, varuje miliardář

Texaský miliardář Ross Perot varuje před "ekonomickou rakovinou", která podle jeho názoru tiká ve Spojených státech. Podle bývalého prezidentského kandidáta je alarmující především nekontrolovaný nárůst státního dluhu. Americké hospodářství se tak nachází na pomyslném okraji útesu. Informuje server USA Today.

660
reklama

Perot v roce 1992 neúspěšně kandidoval na post amerického prezidenta. Ačkoliv neměl podporu ani jedné z velkých stran, demokratů a republikánů, získal úctyhodných 19% hlasů. Již tehdy ve své kampani varoval před nárůstem státního zadlužení. To přitom dosahovalo "pouhých" 4 bilionů dolarů. V dnešních dnech je čtyřnásobné.

Miliardář se nyní nechal slyšet, že aktuální prezidentští kandidáti, současný prezident Barack Obama a jeho vyzyvatel Mitt Romney, nenabízí žádný plán, jak problém řešit. První prosazuje zvýšit zadlužení vyššími dotacemi do skomírající ekonomiky, druhý hodlá snížit daně a podvázat tak příjmy federální vlády.

"Nacházíme se na pokraji útesu. Pokud problém nezačneme rychle řešit, naše děti a vnoučata čeká ekonomická katastrofa", říká Perot. Dodává, že na problém upozorňoval před 20 lety, ale nebyl brán vážně. Muž tak cítí jisté zadostiučinění, ačkoliv z něj údajně není šťastný.

Otázkou zůstává, zda samotný Perot nabízí konstruktivní řešení. Ve své kampani například silně prosazoval obchodní protekcionismus.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky