Ekonomika

Ilustrační fotografie

Pozor na černý odběr energií, může se to stát i vám

Ekonomika

Když se řekne neoprávněný odběr energie, vybaví se vám možná nelegální dílny odebírající neoprávněně elektřinu ve velkém. Neoprávněným odběratelem se však neúmyslně můžete stát i vy. Postačí zapomenout pohlídat si platby za energie nebo si nevšimnout, že vaše měřící zařízení je poškozené například porušením plomby či má jinou nenápadnou závadu, kterou nemusíte vůbec zaznamenat. Dodavatel po vás pak může požadovat i mnohonásobně vyšší částku, než je částka odpovídající skutečně odebrané energii, informuje dTest.

Ilustrační fotografie

Kapesné moderně: předplacené platební karty i mobilní aplikace

Ekonomika

Se začínajícím školním rokem rodiče přemýšlejí, jak svým potomkům dávat peníze na nutné výdaje, školní pomůcky či koníčky a zábavu. Ačkoliv má každé dítě jiné potřeby, je vždy důležité pečlivě zvážit, nejen kolik korun měsíčně, ale i jakou formou je bude dostávat. Kromě pořizování osobních věcí učí správně nastavené kapesné děti finanční gramotnosti a zodpovědnosti. Společnost MasterCard proto představuje dva partnerské produkty, které pomohou rodičům v rozhodování.

Ilustrační fotografie

Pozor, co píšete. Za komentáře na Facebooku můžete jít do vězení

Ekonomika

Diskutující na Facebooku často ztrácejí zábrany. Mnozí si ale neuvědomují, že za nenávistné komentáře mohou nést následky. Naposledy na svou prostořekost doplatil bývalý člen KSČM Michal Kesudis, kterému v pondělí uložil obvodní soud pro Prahu 6 roční podmínku.

Ilustrační fotografie

Opencard: Nečinnost bude Prahu stát další desítky miliónů

Ekonomika

Pokud Praha problémy Opencard nezačne rychle řešit, celkový účet se může značně navýšit. Jen provoz systému dnes stojí měsíčně 5 milionů, které dostává Operátor OPENCARD, a.s. Na další 4 miliony měsíčně se mohou vyšplhat úroky z dosud nárokovaných částek společnosti eMoneyServices, informuje EMONEYGROUP.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Počet exekucí z důchodů stoupá, rostou i exekuce z nemocenských dávek

Jestliže k 31. 12. 2014 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) zhruba 75 300 důchodců, z jejichž důchodu srážela exekuční srážky, již v pololetí roku 2015 jich bylo přibližně o 4 200 více a u 40 tisíců důchodů eviduje exekuční titul, na který není možné exekuční srážky provádět z důvodu nezabavitelného důchodu. A dá se předpokládat, že počet bude stoupat. Za leden až červen 2015 poukázala ČSSZ na účty oprávněných a exekutorů téměř 900 milionů korun (přesně 899 406 tis. Kč), což je takřka na úrovni 60 % v porovnání objemu vyplacených exekučních srážek z důchodu za celý uplynulý rok.

Ilustrační fotografie

Kdo má zájem na likvidaci Klokánků? Toto naznačil místopředseda lidovců

Ekonomika

Vláda se před několika dny shodla na tom, že Fond ohrožených dětí (FOD) nedostane zvláštní dotaci, která by umožnila záchranu Klokánků. Ne všichni s tím ale souhlasí. Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek, podle kterého za celým rozhodnutím může být víc, než se na první pohled zdá.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Proč zůstávat u stejného dodavatele?

Dlouhodobí obchodní partneři mívají přátelské vztahy, ke kterým patří zvláštní benefity. Příkladem je elektrárenství a plynárenství. Většina tuzemských odběratelů nezměnila svého dodavatele a zákaznická věrnost jim někdy přináší více než jenom samotné energie. Čím dodavatelé odměňují zákazníky, kteří jim jsou věrní? A týkají se tyto výhody také vás?

Ilustrační fotografie

Nejbohatší Češi a Slováci. Na čem zbohatli?

Ekonomika

Ukázali, že je možné vybudovat firmy s miliardovými obraty doslova z ničeho. Tak se dá mluvit o významných českých a slovenských podnikatelích. Od rozhodnutí o rozdělení Československa v těchto dnech uplynulo už 23 let. Proto jsme porovnali několik méně známých českých a slovenských podnikatelů, kteří tehdy začínali od nuly, ale dnes patří k nejbohatším.

Povinná školní docházka 10 let a návrat osnov, navrhuje ministryně

Povinná školní docházka 10 let a návrat osnov, navrhuje ministryně

Ekonomika

O jeden rok chce povinnou školní docházku prodloužit ministryně školství Kateřina Valachová. Nově by měl být povinný i poslední rok v mateřské školce. Návrh novely školského zákona předloží vládě už v září. Kromě toho plánuje opětovné zavedení osnov, povinnou maturitu z matematiky i zajištění míst ve školkách už pro tříleté děti.

Václav Klaus

Před 23 lety rozdělili ČSFR. Jak dnes žijí Klaus a Mečiar?

Ekonomika

Před 23 lety se dva muži, český předseda vlády Václav Klaus a jeho slovenský protějšek Vladimír Mečiar, dohodli na rozdělení Československa. Jak se dnes dívají na tehdejší události a co dnes oba klíčoví aktéři tohoto rozpadu dělají?

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Zlato: fakta versus spekulace

Zlato bylo od pradávna pokládáno za jeden z nejcennějších a nejtajemnějších kovů, které na našem světě existují. Představovalo cennou komoditu jak pro starověké Egypťany, jihoamerické Aztéky, tak v našich zeměpisných šířkách pro Kelty. Jednoduše řečeno, zlato bylo cenné před 3000 lety a bude mít smysl a váhu i v daleké budoucnosti. To ovšem nemůžeme říci o dolarech, eurech, jüanech nebo librách, informuje Jan Žák, investiční analytik Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Na migranty peníze jsou, na děti ne. Klokánky zachránil až sponzor

Ekonomika

Zařízení pro týrané a ohrožené děti, které jsou známé taky jako klokánky, řeší už delší dobu vážný problém. Dostaly se do značných finančních potíží a žádaly vládu o dotaci. Jenže ta miliónový příspěvek zamítla. Až pomoc sponzorů dokázala Klokánky zachránit.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pracující matky: práce si cení a podávají výkon za dva

Česko se dlouhodobě umisťuje na předních příčkách z pohledu délky mateřské dovolené. Kromě finanční podpory v podobě mateřské ženy dostávají i rodičovský příspěvek, přičemž doba čtyř let, po kterou ho lze čerpat, patří k nejdelším v Evropě. To spolu s omezenou nabídkou částečných úvazků vede k tomu, že matky s dětmi zůstávají doma velice dlouho a návrat zpět do práce bývá obtížný.

Ilustrační fotografie

dTest: Pronajímáte byt? Přehled služeb, které musíte nájemci zajistit

Ekonomika

Ve smlouvě o nájmu bytu by neměla chybět informace o tom, jaké konkrétní služby bude pronajímatel nájemci zajišťovat. Ať už však nájemní smlouva ujednání o službách obsahuje, či nikoli, některé služby jsou podle zákona nezbytné a pronajímatel má povinnost je nájemci zajistit. Které to jsou?

Ilustrační fotografie

Čínská krize hýbá ekonomikou světa. Cena energií a ropy se změní

Ekonomika

Čína, která donedávna platila za tahouna nejen regionální ekonomiky, zažívá po letech mejdanu vystřízlivění. Akcie padají a berou s sebou i burzy po celém světě. Jak to ovlivní zbytek světa? Je možno se na nejbližší vývoj nějak připravit? Na to odpovídal ekonom Vladimír Pikora.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pohledem analytičky: Zakopaný pes je v rafinériích

Češi by se mohli unadávat, že tankují draze, když ropa je levná. Není se čemu divit a plně to chápu i z pohledu řidiče. Ovšem kde je ale zakopaný pes? Informace přináší Eva Mahdalová, analytik Colosseum.

Ilustrační fotografie

Firmám se daří, nabízejí zaměstnancům více benefitů než loni

Ekonomika

České ekonomice i firmám se daří, a to se pozitivně odráží v nabídce zaměstnaneckých výhod – společnosti v Česku jich poskytují v průměru 12, tedy o dvě více než loni. Nejvíce nabízeným benefitem zůstává již potřetí mobilní telefon v nabídce 88 % firem a příspěvek na vzdělávání (83 %), který je dlouhodobě také nejdynamičtějším benefitem. Největší meziroční nárůst zaznamenaly příspěvky na životní pojištění a na spoření na penzi (o 11 %, resp. 9 %), které tak dokazují rostoucí trend podpory dlouhodobých benefitů. Na jednoho řadového zaměstnance firmy v průměru vydají 10–15 tisíc korun. Vyplynulo to z tradičního průzkumu zaměstnaneckých výhod, který již v deváté vlně realizovala NN pojišťovna a penzijní společnost ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, informuje NN Group.

Ilustrační fotografie

Z burzovního parketu: je to masakr

Ekonomika

„Je to naprostá krvavá lázeň,“ tak popsal Lakshmi Thurai ze singapurské pobočky Saxo Bank řež na čínském trhu, kdy index Shanghai Composite poklesl o 8,49 %, čímž prohloubil ztrátu z minulého týdne.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy