Drábek: Lidem v hmotné nouzi dáme víc peněz! Kolik?

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) na letošek potřebuje na výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi 1,3 miliardy korun nad původní plán. O přesun peněz v rámci své rozpočtové kapitoly požádal ministr Jaromír Drábek (TOP 09) sněmovní rozpočtový výbor, vláda podle informací Mediafaxu souhlasila.

reklama

Ministerstvo původně kalkulovalo s tím, že na pomoc v hmotné nouzi mu bude stačit 5,56 miliardy korun. Tíživá sociální situace občanů ale předčila ministerská očekávání, když jim už na konci srpna rezort vyplatil na těchto dávkách 4,86 miliardy. Meziročně šlo o poloviční nárůst a už nyní je jasné, že zbývajících 700 milionů korun na další čtyři měsíce státu nevystačí.

Rezort Jaromíra Drábka propočítal, že celkově bude na letošní rok potřebovat na výplatu dávek pomoci v hmotné nouzi částku 7,87 miliardy korun. Ministerstvo si chce proto pomoci převodem 1,3 miliardy korun z vázaných výdajů na nemocenské pojištění. Tady totiž rezort podle nových propočtů svůj původní odhad nadsadil.

O žádosti MPSV musí rozhodnout rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny, nejdřív ji ale musela podpořit vláda. "Žádost o povolení rozpočtového opatření je z pohledu státního rozpočtu rozpočtově neutrální, neboť nemá dopad na saldo státního rozpočtu," uzavřelo ministerstvo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky