Eurokomisař: Na pomoc Řecku pošlete důchodce

Důchodci s užitečnými dovednostmi z evropských zemí by mohli odjet do Řecka, aby pomohli povzbudit tamní ekonomiku, navrhl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AFP.

reklama

„Umím si představit, že by bývalí učitelé z odborných škol nebo řemeslníci z unijních zemí byli dobrovolně vysláni (do Řecka) na stanovenou dobu,“ sdělil komisař německému listu Hamburger Abendblatt.
 
Podle Oettingera Řecko vedle snížení výdajů a dvou záchranných balíčků potřebuje „plán na oživení“. Ten by mohl být srovnatelný s plány na mamutí investice, které vytvořila německá vláda nad podporu ekonomicky slabšího východního Německa po sjednocení země.

„Měli bychom do Atén vyslat úředníky a další experty, kteří by pomohli řecké vládě zlepšit její know-how,“ vysvětlil komisař. „Náklady by se měly rozdělit mezi Řecko a zemi, které by odborníky vyslala,“ upřesnil.
 
Oettinger dále dodal, že Západ je v „krizi“, kdy vlády ve světě utrácejí více, než mají. Řecko je pouze „extrémní případ“. „Celý západní svět žije nad poměry,“ míní. „Nemluvíme pouze o Řecku, Evropa musí být skromnější. To se týká i Německa, německý dluh roste, zatímco počet daňových poplatníků klesá,“ řekl.

„Jen změna přístupu může zachránit euro,“ uzavřel komisař.

Témata: důchodci | řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky