Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 09 chce po ODS: Dodržte dohodu o důchodové reformě a změně DPH

TOP 09 chce po ODS: Dodržte dohodu o důchodové reformě a změně DPH

Foto: DataLife

Občanští demokraté by měli dodržet koaliční dohody o daňovém balíčku a důchodové reformě. Nejsilnější vládní stranu k tomu po úterním jednání vyzvalo vedení jejího koaličního partnera TOP 09, uvedla mluvčí strany Alžběta Plívová.

"Předsednictvo TOP 09 důrazně apeluje na ODS, aby dodržela uzavřené koaliční dohody v oblasti rozpočtové legislativy a reformy penzijního systému," uvedla Plívová. TOP 09 tak reaguje na lavírování šestice poslanců z řad občanských demokratů, kteří ve sněmovně odmítli první pokus o zvýšení sazeb DPH na 15 a 21 procent a nyní váhají nad přehlasování veta prezidenta Václava Klause.Prezident v pondělí odmítl technické normy nutné pro start důchodové reformy od příštího roku a donutil tak vládní koalici sehnat pro normu ve sněmově 101 hlasů.Podle usnesení by koaliční vláda, kde jeden z partnerů není schopen dostát svým závazkům, nemohla naplňovat své programové priority, a ztratila by tak důvod své existence. "Tím usnesením se snažíme apelovat na koaličního partnera, aby dodržel klíčové koaliční dohody. My stále pevně doufáme, že ODS jako dospělá politická strana bude schopna dodržet dohody, které uzavřela," doplnil ministr financí Miroslav Kalousek, který je zároveň 1. místopředsedou strany. Ten také už dříve v Lidových novinách uvedl, že bez odsouhlasení důchodové reformy Nečasova vláda končí."Souhlasím s tím, že vláda má smysl jen, když bude plnit dohody a sliby," zmínil pro Mediafax jeden z rebelujících poslanců ODS, Petr Tluchoř. "Vláda se však ve svém programu dohodla a lidem slíbila provést reformy, ne zvyšovat daně. Nechceme konec koalice, chceme plnění tohoto slibu," dodal zároveň.

Témata:  ODS TOP 09

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy