Důvěra v českou ekonomiku klesá! Proč zase?

Během září mírně klesla celková důvěra v českou ekonomiku. Souhrnný ukazatel (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s předchozím měsícem mírně snížil o 0,2 bodu, důvěra klesla v odvětvích průmyslu a stavebnictví, naopak rostla v obchodě, informoval v pondělí Český statistický úřad.

660
reklama

"Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila v obchodě a ve službách, ve stavebnictví a v průmyslu klesla. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila. Ve srovnání s hodnotami v září 2011 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů i indikátor důvěry spotřebitelů nižší," uvedla vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Marie Hörmannová.

Nálada v ekonomice je podle analytika společnosti Home Credit Michala Kozuba dlouhodobě mizerná a zatím nepřicházejí žádné indicie naznačující, že by mělo nastat zlepšení. "Výsledek je negativní dlouhodobě, a to se projevuje na celé ekonomice. Spotřebitelé nechtějí utrácet a brzdí celé hospodářství. Strach z růstu cen a nižších mezd je podvědomě omezuje v utrácení a jejich ochota otevřít své peněženky je minimální," vysvětlil Kozub.

V průmyslu se v září hodnocení současné celkové ekonomické situace mírně snížilo. Pohled na současnou celkovou poptávku se nezměnil, hodnocení zahraniční poptávky se zvýšilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů mírně zvýšily. Dotazovaní očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa výrobní činnosti a snížení zaměstnanosti.

Také ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace během září snížilo. Hodnocení celkové poptávky se ve srovnání se srpnem téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles ve stavební činnosti i zaměstnanosti.

Naopak v odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace proti srpnu zvýšilo. Zásoby se snížily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb je hodnocení současné ekonomické situace proti srpnu beze změny. Pohled na zářijovou poptávku se zvýšilo, její očekávání pro příští tři měsíce ale stagnuje.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v září meziměsíčně snížil a i ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je stále nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z nepříznivého vývoje své vlastní finanční situace, stejně tak obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, jsou proti minulému měsíci vyšší. Úmysl spořit se téměř nezměnil a respondenti se nadále obávají růstu cen.

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky