Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSZ má nesrovnalosti v účetní uzávěrce za 694,7 milionu

ČSSZ má nesrovnalosti v účetní uzávěrce za 694,7 milionu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nesrovnalosti ve výši 694,7 milionu korun odhalila kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v účetní uzávěrce České správy sociálního zabezpečení. Kontroloři kromě toho zjistili mnohá porušení zákoníku práce.

Nejvyšší kontrolní úřad se při kontrole zaměřil i na mzdové náklady a výdaje ČSSZ. Zjistil, že někteří její zaměstnanci byli v loňském roce evidováni jako osoby vykonávající podnikatelskou činnost – a to v oborech, kde by mohli zneužít data klientů sociálního systému. Tito lidé navíc neměli pro své podnikání souhlas zaměstnavatele. Tím porušili nejen zákoník práce, ale i pracovní řád ČSSZ.

Kontroloři prověřili 39 zaměstnanců pracujících na ústředí správy. Zjistili, že 15 jich bylo vedeno v systému ARES, který eviduje podnikatelské subjekty v Česku. Šest z nich navíc mělo živnostenské oprávnění podnikat v oborech, které se týkají poskytování finančních služeb, jako je například zprostředkování úvěru nebo poskytování pojištění. U zbylých devíti zaměstnanců šlo o jiné oblasti, například poradenství, zprostředkování obchodu a služeb a podobně. Podle NKÚ existuje riziko, že tito lidé mohli informace, ke kterým měli v systémech ČSSZ přístup, zneužít pro osobní podnikání.

Témata:  účetnictví ČSSZ

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy