Prohibice. Ministerstvo zakázalo prodej tvrdého alkoholu v ČR

Totální zákaz prodeje tvrdého alkoholu na území celé České republiky vyhlásilo ministerstvo zdravotnictví. Sdělil to šéf rezortu Leoš Heger (TOP 09) na páteční mimořádné tiskové konferenci.

660
reklama

"Provozovatelům a potravinářským podnikům se zakazuje nabízet k prodeji lihoviny od obsahu ethanolu nad 20 procent včetně konzumního lihu a tuzemáku, a to až do odvolání," uvedl ministr zdravotnictví s tím, že toto mimořádné opatření nahrazuje předchozí opatření ze dne 12. září s okamžitou platností.

Důvodem zpřísnění předchozího mimořádného opatření je podle ministra Hegera nejen fakt, že v pátek zemřel na následky požití pančovaného alkoholu další člověk, šetření ale zároveň ukázalo, že většina nemocných zakoupila vadný alkohol v kamenných obchodech.

Ministr Heger dodal, že zákaz se týká také míchaných nápojů a internetového prodeje. Už v pátek večer vyrazí do terénu policisté a hygienici na kontroly. Kdo zákaz poruší, hrozí mu pokuta až tři miliony korun, nebo dočasné uzavření provozovny.

Všichni prodejci se musí přizpůsobit zákazu okamžitě. Například řetězec supermarketů BILLA oznámil, že v nejkratší možné době zablokuje pokladny pro vybrané artikly zboží splňující podmínky zákazu. "Je to mimořádné opatření, pro které máme v tuto chvíli pochopení," sdělil Mediafaxu Jaroslaw Szczypka, generální ředitel společnosti BILLA.

Z reagálů budou během noci stahovat tvrdý alkohol také další hypermarkety jako Kaufland, Globus, Interspar nebo Albert.

Podle mimořádného opatření ze dne 12. září měli provozovatelé stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent alkoholu.

"Rozumím snahám ministra Hegera ochránit spotřebitele, ale nemyslím si, že je to krok, který spotřebitele ochrání," komentoval vyhlášený zákaz prezident Unie výrobců a dovozců lihu Petr Pavlík a dodal: "Prohibice spíše posílí černý trh."

Otrávený alkohol už připravil v Česku o život 19 lidí. Na Aleše S. (51), distributora, který ve Zlíně dodával pančovaný alkohol, byla v pátek uvalena vazba.

"Máme 11 obviněných, ale předpokládám, že v brzké době to číslo bude rozšířeno. V tuhle chvíli myslím, že pracujeme se skupinou dalších dvou podezřelých, kde zvažujeme sdělení obviněn. Zejména ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji je rozpracováno mnoho případů a těch podezřelých osob je v tuto chvíli osm," uvedl k aktuálnímu průběhu vyšetřování kauzy policejní prezident Martin Červíček s tím, že obviněné řadí do kategorie takzvaných dealerů, ne obyčejných prodejců. "Myslím, že jsou to lidé, kteří navazují na případné skupiny výrobců nebo jednoho výrobce," dodal. policejní prezident.

Prohibice, ať už částečná, nebo úplná, není v československé a české historii novinkou. Prodej tvrdého alkoholu a vína byl zakázán za komunismu při každých volbách. Udržel se i během parlamentních voleb v roce 1992, kdy se smělo prodávat jen deseti a méně stupňové pivo. Hlavní město Praha vyhlásilo prohibici i o komunálních volbách v roce 1994.

Témata: alkohol | prohibice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky