Ekonomika

Ilustrační fotografie

Pracovní vykořisťování cizinců nelze tolerovat

Ekonomika

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ukončilo dvouletý projekt zaměřený na negativní jevy provázející pracovní migraci z tzv. nových členských států Evropské unie. V rámci projektu „Inovacemi k prevenci pracovního vykořisťování občanů EU“ se v létě letošního roku uskutečnila informační kampaň upozorňující na rizika pracovního vykořisťování občanů Bulharska.

Ilustrační fotografie

Kupní síla Čechů dosahuje přibližně poloviny evropského průměru

Ekonomika

Kupní síla jednoho obyvatele České republiky (26. příčka) činí v průměru 7 313 € (200 000 Kč) a je tak na úrovni 53,6 procenta evropského průměru. Naopak kupní síla Slováků je o něco vyšší a činí 7 769 € (210 000 Kč) na osobu. To odpovídá 57 % evropského průměru, který je na úrovni 13 636 € (370 000 Kč). Informuje Gfk.

Ilustrační fotografie

Aktivita hackerů před Vánoci roste, hlídejte si také Facebook

Ekonomika

Pozor na Facebook. Ukrást něčí profil a zneužít ho k vlastnímu obohacení je pro hackery otázkou několika málo minut. Stejně se nám ale nemusí vyplatit nepozornost při placení na internetu nebo při přihlašování do internetového bankovnictví. Počet finančních transakcí je přitom před Vánoci zhruba o polovinu větší než ve zbytku roku. Stres, spěch, nepozornost a přílišná důvěřivost v kombinaci se zvýšeným počtem plateb jsou výbornou příležitostí pro kybernetické útočníky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Za teplo platíme měsíčně zbytečně moc

S příchodem topné sezóny odborníci radí revidovat zdroje tepla a provést pravidelnou údržbu těchto zařízení. Není od věci zamyslet se, zda účty, které měsíčně za teplo platíte, nejsou zbytečně vysoké.

Ilustrační fotografie

Všechny dotace na úspory energie mají nově jednotnou internetovou stránku

Ekonomika

Aliance Šance pro budovy spustila internetovou stránku www.renovujdum.cz. Žadatelé o podporu zde jednoduše najdou vhodný dotační titul. Dotace na podporu úspor energie jsou totiž rozmístěny do celkem osmi programů napříč čtyřmi úřady. Najít tak relevantní informace bylo až dosud velmi složité.

Děti, ilustrační fotografie

dTest: Dětské postýlky. Předpisům vyhověla jediná

Ekonomika

Kojenci a batolata tráví v postýlce hodně času a s rozvojem jejich pohybových dovedností narůstá nebezpečí, že své prstíky či jinou část těla strčí, kam nemají, a ublíží si. Spotřebitelský časopis dTest nechal ověřit, zda dětské postýlky dostupné na českém trhu splňují požadavky stanovené předpisy. Ze třinácti otestovaných dětských postýlek vyhověla veškerým požadavkům normy jedna jediná.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Průmysl šlape na plyn, Česko je třetí nejrychlejší

Průmyslová produkce v eurozóně šlápla na plyn a zrychlila v říjnu na 1,9 % meziročně. To je jedno z nejrychlejších temp růstu za poslední čtyři roky. A ještě lépe se daří průmyslu v celé Evropské unii (+2,4 %). Česko hlásí třetí nejrychlejší dynamiku průmyslu v celé Unii (6,4 %). Informace přináší Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie

Změny od ledna 2016: Na co se máme připravit?

Ekonomika

S příchodem nového roku je třeba připravit se i na řadu legislativních změn. Ty se dotknou většiny obyvatel v Česku. Některé plánované novinky ale hned v lednu v platnost nevstoupí. Na co se připravit?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nejoblíbenější hotel třicátníků? Mama hotel

O více jak čtvrtinu se během sedmi let zvýšil počet mladých, kteří bydlí u rodičů. Mama hotel si v současnosti užívá každý druhý muž (48 %) ve věku 25 – 30 let. Ženy se naopak snaží osamostatnit co nejdříve, ale i tak jich žije v tomto věku u rodičů téměř třetina. Mezi 30 – 35 roky života stále bydlí u rodičů 1 ze 3 mužů, u žen stejného věku již je to méně než pětina. Ve věku 35 – 40 let žije u rodičů stále každý desátý muž a každá dvacátá žena. Přitom mzda průměrného třicátníka se pohybuje okolo 30.000 korun a sazby hypotečních úvěrů jsou na nejnižší úrovni v historii. Vyplynulo to z interních dat Equa bank a z dat Českého statistického úřadu.

Ilustrační fotografie

Firmy stále více využívají GPS pro sledování polohy a pohybu svých vozidel

Ekonomika

České firmy v posledních letech stále více využívají systému GPS pro sledování polohy a pohybu svých vozidel. Prvořadým přínosem telematických zařízení je nižší spotřeba pohonných hmot, což zvláště u velkých vozových parků vede k zásadnímu snížení provozních nákladů. Někteří řidiči však stále mají problémy s tím, že někdo může kontrolovat vozidlo, ve kterém sedí.

Ilustrační fotografie

Padesátníci berou úřady práce útokem. Nesmyslná diskriminace, tvrdí odborníci

Ekonomika

Situace padesátníků na pracovním trhu je čím dál svízelnější. Každoročně zavítají na úřady práce desítky tisíc zkušených lidí, kteří chtějí pracovat, ale nemohou. Zaměstnavatelé totiž často upřednostňují mladší pracovníky. Podle Jozefa Pappa ze společnosti Stanton Chase, která se věnuje vyhledávání vrcholových manažerů, si lidé nad 50 let zaslouží víc respektu. Jejich nadhled získaný dlouholetou praxí totiž nelze ničím nahradit.

Ilustrační fotografie

Tisíce domácností stále podléhají podomním prodejcům. Jak odstoupit od smlouvy?

Ekonomika

Už stovky obcí zakázaly podomní prodej. Přesto podle spotřebitelských organizací stále představuje problém a patří k nejúspěšnějším taktikám získávání nových zákazníků. Domácnosti snadno podléhají nátlaku a argumentům podomních prodejců, často nevědí, co podepisují a vystavují se nevýhodným smluvním podmínkám. Od smlouvy sice mohou odstoupit, musejí si ale ohlídat termíny i správný postup.

Ilustrační fotografie

dTest: Chybné vyúčtování za energie? Reklamujte jej

Ekonomika

Dodávky elektřiny či plynu lze reklamovat jako každé jiné zboží. Bránit se můžete vždy, když dodavatel neplní své povinnosti stanovené energetickým zákonem, vyhláškami či konkrétní smlouvou. Zřejmě nejčastějším předmětem reklamace je ale vyúčtování spotřebované elektřiny či plynu. Jak reklamovat chybné vyúčtování za energie?

Ilustrační fotografie

Nová vyhláška mění způsob rozúčtování tepla. Spotřeba se bude účtovat spravedlivěji

Ekonomika

Nová vyhláška č. 269/2015 Sb přináší zásadní změny ve způsobu rozúčtování spotřeby tepla. Výrazně se například mění limity, ve kterých se může pohybovat výše úhrady za vytápění 1 m2 bytové plochy. Více penalizováni budou ti obyvatelé bytů, kteří teplem plýtvají, a také ti, kdo neposkytnou přístup k měřičům pro provedení odečtů. Podle odborníků bude nyní rozúčtování tepla daleko spravedlivější, informuje Media Journal.

Ilustrační fotografie

Technická na auto podraží až o polovinu. Co nás čeká nového?

Ekonomika

Až o stovky korun od nového roku podraží povinná technická kontrola automobilů. Podle provozovatelů STK za to může zpřísnění pravidel, která zavádí stát. Každé auto bude na technické vyfoceno a snímky se automaticky odešlou do centrálního systému. Ministerstvo dopravy se ale domnívá, že důvod pro radikální, až padesátiprocentní zdražení neexistuje.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

O Vánocích se přepraví největší množství balíků v historii

Přepravní společnosti během Vánoc rozvezou historicky největší množství balíků a v době, kdy vrcholí vánoční nákupy, se podle zásilkové služby GLS zvýší počet přepravovaných balíků až na 3,5 násobek oproti letním měsícům. Podle odhadu Asociace pro elektronickou komerci letos Češi v předvánočním období utratí v tuzemských e-shopech více než 25 miliard korun, což bude zhruba o 20 % více než vloni. Větší výdaje za dárky souvisí s příznivou ekonomickou situací i optimistickým výhledem pro nadcházející měsíce.

Ilustrační fotografie

Strach z budoucnosti ovládá české rodiny víc, než by se zdálo

Ekonomika

Více než polovina rodin se bojí možné ztráty střechy nad hlavou, stejný počet respondentů má strach z budoucího neúspěchu svého potomka. O pracovní pozici se obává dokonce 8 z 10 dospělých. V menší míře hrají roli také obavy z rozvodu. Oproti ostatním krizím se na něj ale české rodiny neumí připravit. To jsou hlavní poznatky z průzkumu Nadace Kooperativa, který se tentokrát zaměřil na krizové situace v českých rodinách.

Ilustrační fotografie

Stavebnictví pomáhají rekordní prodeje bytů

Ekonomika

Jedním z tahounů celého stavebnictví zůstávají rezidenční developerské společnosti, což potvrzují i aktuální data Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle nich se během října začalo v celé České republice stavět o 17,6 procenta bytů více než loni, celkem 2270 bytů. Výraznou zásluhu na tomto nárůstu mají hlavně nové bytové domy v Praze.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy