NERV chystá další vládní škrty. Co nám seberou?

Návodem, jak by mohla vláda ušetřit v přespříštím roce 12 miliard korun a v roce 2015 více než dvojnásobek, se bude nově zabývat Národní ekonomická rada vlády (NERV). Spolu s tím bude řešit i prorůstová opatření, výsledky by měla veřejnost znát za měsíc, řekl ve čtvrtek premiér Petr Nečas (ODS).

reklama

Ve skupině, která bude přemýšlet o prorůstových opatřeních, bude pět náměstků ministrů, stejný počet členů NERV a také pět zástupců zaměstnavatelů. Garantem bude hlavní poradce premiéra Tomáš Vrbík. "S prorůstovou agendou seznámíme veřejnost ve chvíli, kdy bude celý dokument schválen vládou," řekl Nečas.

NERV ve čtvrtek shrnul výsledky své dvouleté činnosti po jeho obnovení Nečasovou vládou. "Velmi si vážím toho, že se členové NERVu se nebojí nepopulárních témat," poděkoval za činnost Nečas.

Během dvou let se uskutečnilo 85 pracovních jednání, na kterých se ekonomové a odborníci bavili o krizi v eurozóně, studentských půjčkách, financování veřejných škol, fiskálním rámcem nebo například o kohezní politice Evropské unie.

Vladimír Dlouhý, který se kromě svého členství zabývá také kandidaturou na prezidenta, jako garant skupiny pro krizi v eurozóně, uvedl, že Česká republika by se měla snažit pomoci eurozóně ve stabilizaci. "Přijetí eura není v současné době na pořadu dne," vysvětlil Dlouhý postoj rady ke změně měny.

Člen rady Jiří Schwarz podpořil vládní snažení o schválení zákon o narovnání vztahu s církvemi. Poukázal na to, že vláda ČSSD v letech 1998 až 2002 vycházela z vyšších částek než současná exekutiva. Za 50 let podle něj získá stát díky restitucím 28 miliard korun, NERV se však touto agendou vůbec nezabýval.

Zatím není jasné, kdo nahradí v radě Vladimíra Bezděka, který se přestěhoval na Slovensko.

Témata: nerv

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky