Seznam pijavic v pražské politice! Čtěte

Bulvár si dal práci a vytvořil přehled údajných gaunerů žijících z pražských zakázek. Blesk.cz je nazývá rochnícími se pijavicemi přisátými na veřejné finance. Zde je jejich seznam, který uveřejnil Blesk.

reklama

Ivo Rittig (ODS). „Ve velkém profitoval na pražském dopravním podniku (DPP). Šlo především o miliony za tisk jízdenek, které firma Cokeville Assets z Britských Panenských ostrovů přeposílala na Rittigův kyperský účet,“ píše k tomuto muži Blesk.cz. DPP posílala za každou jízdenku v pražské MHD 17 haléřů firmě z daňového ráje.

Tomáš Hrdlička (ODS). Hrdlička byl považován za jednoho z faktických šéfů pražské ODS. Problém nastal s příchodem Bohuslava Svobody. Poté se moc Hrdličky a jeho lidí oslabila. Jak je ale na případu odvolaného šéfa DPP Liche vidět, oslabení bylo jen krátkodobé.

David Vodrážka (ODS). Blesk.cz píše: „Odvolaný ředitel DPP Vladimír Lich o něm uvedl, že reagoval na chystaný audit v podniku »nejhysteričtěji« ze všech. Analýza totiž ukázala, že většinu nevýhodných smluv podepsal Vodrážka“. Vodrážka byl od konce roku 2008 do června 2010 1. místopředsedou ODS pod Mirkem Topolánkem. Jeho kariéra v celorepublikové ODS skončila spolu s Topolánkem po revolučním antikmotrovském kongresu ODS, kde bylo zvoleno duo Nečas-Němcová.

Roman Janoušek. V ODS získal tento muž přezdívku Voldemort. Je znám především kvůli úniku nahrávek rozhovorů mezi Bémem a Janouškem. V nich se domlouvají na zakázkách na pražském magistrátu a obsazení míst v městských podnicích.

Rudolf Blažek (ODS). Od začátku stál proti Bohuslavu Svobodovi. Blažek dělá náměstka ministra obrany. Včera se objevila v médiích zpráva, že na tomto postu brzy skončí, jelikož nezíská bezpečnostní prověrku.

Pavel Bém (pozastavené členství v ODS). Exprimátor Prahy. O jeho kontaktech se vědělo dlouho, důkaz přišel až s provalením nahrávek telefonátů mezi těmito muži. Dodnes se spekuluje o tom, kdo byl faktickým šéfem tohoto dua.

Petr Hulinský (ČSSD). Politik ČSSD je znám především kvůli sporům s prezidentským kandidátem strany Jiřím Dienstbierem. Podle Blesku si přišel členstvím ve vedení městských firem na miliony korun. Jeho spojení s lidmi z ODS je veřejně známé.

Milan Richter (ODS). Richter šéfuje Praze 10. Za Béma byl radním pro kulturu. Čelil obrovskému tlaku veřejnosti po změně dotačního programu pro divadla.

Josef Nosek (ODS). Původně sympatizant Svobody se postavil na druhou stranu barikády, když podle médií byl jedním z těch, kdo odvolal primátorova muže Liche z čela DPP.

Šachta and Partners. Blesk.cz: „Jde o advokátní kancelář, která se dnes už jmenuje MSB legal. Podle právní analýzy advokáta Václava Lásky existují mezi DPP a advokátní kanceláří nevýhodné a těžko vypověditelné smlouvy“. O pochybnostech kolem této kanceláře jsme psali zde.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky