Škrtá se v sociální oblasti a pro církve miliardy jsou?

Sociální demokracie svou kampaní proti církevním restitucím neútočí na církve, ale na samotný vládní návrh. Novinářům to v pátek řekl předseda strany Bohuslav Sobotka (ČSSD) s tím, že reakce církví byla nepatřičná.

660
reklama

"Sociální demokracie nikdy neútočila ani nebude útočit na církve. Oceňujeme jejich působení v pastorační službě a v oblasti charity. Naše kritika opravdu směřovala pouze k návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, který považujeme za špatný," uvedl Sobotka.

Sobotka také kritizoval, že církve se k veřejným věcem vyjadřují pouze v případě, že se dotýkají přímo jejich majetku. "Když pravicová vláda rozhodla o snížení valorizace důchodů, o omezení dávek pro rodiny s dětmi nebo o snížení příspěvků matkám pečujícím o těžce zdravotně postižené děti, církev nereagovala. Přitom tyto kroky bytostně pocítí i řada věřících," podotkl Sobotka.

Poukázání ČSSD na nesprávnost církevních restitucí pak označil za v demokracii běžnou debatu a normální vystupování opoziční strany.

Církve ve čtvrtek pobouřily billboardy ČSSD proti církevním restitucím, a to i obrazem, na němž se ruka v sutaně natahuje po pytli s penězi. Církve uvedly, že taková kampaň útočí slovníkem někdejších totalit.

Témata: čssd | církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky