České PLATY jako v Německu? Ekonomové řekli kdy

Myslíte si, že jste v práci nedocenění? Máte pravdu. V Německu by Vás čekala za stejnou práci odměna o stovky procent více. Informuje Blesk.cz.

660
reklama

Důvodem je podle odborníků podíl vlastního kapitálu ve velkých firmách. Naprostá většina patří zahraničním společnostem, které mají v důsledku hlavní slovo při nastavení platové hranice. Vyspělé země takové „potíže“ řešit nemusí a jejich životní úroveň je podstatně vyšší. Dalším kamenem úrazu je neochota většiny Čechů dojíždět za práci nebo dokonce vycestovat za výdělkem do zahraničí. Jen pro srovnání lze uvést příklad pozici vedoucí úseku prodejny. Rozdíl je o celých 372 procent. Naopak personalisté z obou zemí si můžou podat „skoro“ ruce. Propast mezi nimi je jen 28 procent.

Doženeme Německo?

Podle děkana Národohospodářské fakulty VŠE, Miroslava Ševčíka, bychom Němce mohli dohnat za 15 až 20 let. „Pokud si Němci nechají euro, tak je budeme dohánět rychleji, než když se vrátí ke své marce“ tvrdí ekonom. Růst či pokles úrovně českých platů je dán konvergencí. „Donedávna rostly české platy rychleji než německé. Bohužel v posledních třech letech se konvergence zastavila“ doplňuje Markéta Šichtařová. Němce bychom měli podle analytičky Next Finance dohnat v roce 2030 nebo 2035.

Témata: platy / mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky