Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor! Opencard bude od srpna za 100 korun

Pozor! Opencard bude od srpna za 100 korun

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Kartu na kupony pro pražskou MHD a další služby už lidé nedostanou bezplatně. Vydávání opencard bude od 1. srpna zpoplatněné částkou 100 korun při osobním převzetí, poštovní doručení bude ještě o 50 korun dražší, informovala v pondělí Mediafax mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová.

O zpoplatnění rozhodli radní na konci května. Kdo má zájem o bezplatné vydání karty, má na podání žádosti poslední týden. "Všechny žádosti přijaté do konce července budou vyřízené ještě bez poplatku," uvedla Králová pro agenturu Mediafax. Lidé s nimi můžou přijít buď do sítě Městské knihovny v Praze, nebo do zákaznického centra opencard v Jungmannově ulici.

"Vydání karty bude zpoplatněno částkou 100 korun. Od 1. srpna bude poplatek vybírán v hotovosti v zákaznickém centru opencard, a to buď při podání žádosti, nebo při převzetí karty," zmínila mluvčí pražského magistrátu. "V případě, že bude občan žádat o zaslání karty poštou, bude činit poplatek 150 korun. Od 1. září pak bude možná i bezhotovostní platba," dodala.

Nový ceník zveřejnila Praha na webových stránkách www.opencard.praha.eu.

K 1. srpnu skončí také možnost bezplatné výměny karet z důvodu konce jejich platnosti. "Tím, že došlo k prodloužení platnosti karet o dva roky, již není tato výměna nutná. Prodloužení platnosti je nadále možné u všech karet, jejichž platnost končí v období od 1. srpna 2012 do 31. července 2013," zmínila Králová. Dosud si podle ní platnost opencard prodloužilo téměř 90 tisíc držitelů.

Další novinkou je zavedení identifikačního kódu DIC (device identification code) pro anonymní karty a osobní karty bez evidence. Ten umožní jejich držitelům provést výměnu nebo zablokování karty. "Tím se sjednocují tolik kritizované podmínky užívání těchto typů karet s osobními kartami. Držitelé těchto karet předaných před 1. srpnem mohou v zákaznickém centru požádat o vygenerování identifikačního kódu, které bude zdarma," uvedla mluvčí.

Lidé budou mít nově možnost také požádat o výměnu karty nebo zablokování karty po internetu, nejdřív ji ale musí na webu opencard zaregistrovat.

Témata:  opencard

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy