Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikorupční policie zabavila lumpům velké "prachy"! Za 6 měsíců neuvěřitelné číslo

Protikorupční policie zabavila lumpům velké

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Protikorupční policie pracuje letos na jedničku. Přes snahy některých politiků policisty zdiskreditovat výroky o estébáckých praktikách či o policejním útoku na demokracii vykazuje Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) výborné výsledky.

Minimálně dle statistik, které zveřejnila jako zprávu k prvnímu pololetí letošního roku. Policisté prověřili za 6 měsíců 439 spisů, což je 74% všech spisů za minulý rok. V praxi to ale znamená, že jsou policisté přetíženi prací. Budou se tak snažit omezit počet spisů, jelikož mnoho práce jim zabírají bagatelní případy.Zajímavé je číslo 699. To je počet stíhaných osob ÚOKFK. Jen za půl roku tak policisté stíhají pro korupci více lidí, než za celý rok 2009 nebo 2010. Mezi lidmi, které útvar stíhá, jsou i Parkanová nebo Rath.Ohledně počtu návrhů na obžalobu je zatím číslo takzvaně v průměru. Kauz policisté vytvořili letos 56. V roce 2011 112.Nejzajímavější z celé zprávy ÚOKFK je však úplně jiné číslo. 1 082 000 000 Kč je hodnota výnosů z trestné činnosti, kterou policie zadržela za prvních šest měsíců letošního roku. Přitom za celý minulý rok policie zadržela „jen“ 1,5 miliardy a v letech 2009 a 2010 pouhou půlmiliardu. Celá policie včetně ÚOKFK v minulém roce zajistila 4,3 miliardy korun. Celkově pak za letošní rok prověřuje protikorupční policie 86 pochybných miliard a stíhá škodu za 13,5 miliardy korun. Přitom v celém minulém roce prověřovala škodu za 79 miliard korun a stíhala škodu za pouhých čtyři a půl0 miliardy.Je tak patrné, že se policistům opravdu rozvázaly ruce. Peníze, které již státu zachránili před trestnou činností, bohatě vrátily náklady spojené s provozem této jednotky. Ať už je pravda ohledně sporů mezi vládními politiky a policejním prezidentem kdekoli, jedno je jisté. Policisté z protikorupční jednotky pracují dobře.

Témata:  korupce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.