Zotavení Evropy z recese zpomaluje!

Ukazatele důvěry klesají téměř po celém světě, výjimkou nejsou ani evropské státy, které čeká ještě nejméně několik čtvrtletí negativního hospodářského růstu. V pátek o tom informoval Aleš Prandstetter, hlavní stratég ČSOB Asset Management.

reklama

Jak dlouho bude ještě recese v Evropě trvat, bude podle Prandstettera vedle chystaných vládních úspor nejvíc záležet na úvěrové politice bank. Povzbudit ekonomiky přitom může v příštích měsících očekávaný příznivý vývoj inflace.

"Zpomalení růstu cen určitě nabídne protiváhu pro zadrhávající evropskou ekonomiku. Evropská inflace už v květnu klesla na 2,4 procenta a v nadcházejících měsících se může dostat k hodnotám 0,5 až jedno procento. Skutečný vývoj inflace bude záviset na cenách ropy," poznamenal Prandstetter s tím, že případný další pokles inflace by pozitivně ovlivnil kupní sílu domácností.

Hospodářský růst evropských států se snaží podpořit i centrální banky, které sází na léčení krize nízkými úrokovými sazbami. "Dá se očekávat, že centrální banky budou i nadále sledovat správné fungování finančních trhů a poskytovat podporu pouze v případě, kdy to bude potřeba," doplnil Prandstetter.

V protikladu k očekávanému snížení inflace v krátkodobém horizontu ale může díky zlevnění úvěrů ze strany centrálních bank dojít v dlouhém období k nevyhnutelnému zrychlení inflace. Hrozí pak riziko, že se snížení kupní síly peněz vymkne kontrole.

Detailní pohled na region střední a východní Evropy ukazuje, že většina států má k růstu daleko. "Nejlépe je na tom Polsko, které doslova ´nakoplo´ pořádání mistrovství Evropy ve fotbale, je však otázkou, jak se zde bude situace vyvíjet dále. Na Českou republiku se díky úspornému programu investoři dívají jako na bezpečné teritorium pro své peníze, a proto je ČR schopna vlastního financování nejlevněji z regionu. Opakem je Maďarsko, kde se prohlubuje spor mezi vládou a centrální bankou a investoři se bojí, že o své peníze přijdou," popsal současný stav Prandstetter. Všechny tři země podle něj silně pociťují dopady evropské krize. Na druhou stranu jejich akcie nabízejí velmi dobrý dividendový výnos nad pět procent. A právě to mnozí investoři oceňují.

Témata: evropa | recese

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky