Český vládní dluh jde na dračku

České vládní dluhopisy jdou v posledních dnech a týdnech na dračku a ne jinak by tomu mělo být podle analytika ČSOB Jana Čermáka i ve středeční aukci dluhopisu maturujícího v roce 2021. Podle něj jsou tři důvody, proč je český vládní dluh tak atraktivní.

660
reklama

Výnosy českých vládních dluhopisů se totiž pohybují na historických minimech.

"Aniž bychom letos měli důkazy v podobě konkrétních dat potvrzujících rostoucí zájem zahraničních investorů, neboť údaje o držbě dluhopisů ze strany nerezidentů jsou zpožděné, nabízí se zvýšená zahraniční poptávka jako nejlogičtější vysvětlení nákupní horečky na českém trhu. Realokace aktiv, kdy portfolio investoři stahující se ze španělského a italského dluhopisového trhu částečně přesouvají svá aktiva jinam, pozitivně zasáhla nejen země jako např. Dánsko či Švédsko, ale dotkla se i České republiky. Po snížení sazeb ze strany ECB navíc výnosy dluhopisů u ´bezpečných´ zemí eurozóny klesly prakticky k nule. Což logicky ještě více učinilo české vládní dluhopisy atraktivní," přiblížil hlavní důvod analytik Čermák.

Druhým silným momentem, který logicky přiživil zájem o české a polské vládní dluhopisy, pak podle něj souvisí s (očekávaným) vývojem oficiálních úrokových sazeb. "Ty se po nedávném zásahu v ČR ocitly na historických minimech a tak domácí hlad po bezpečném korunovém výnosu nad hladinou jednoho procenta ještě dále vzrostl," poznamenal Čermák.

A konečně nedílnou součástí úvah o tom, proč se českým vládním dluhopisům tak daří, musí být podle analytika ČSOB také pohled na stranu nabídky, což úzce souvisí i se středeční aukcí. "Zde se totiž jako jasné plus ukazuje být při relativně přísné rozpočtové politice fakt, že se českému státu v první polovině roku podařilo výrazně ´předfinancovat´ své potřeby rozpočtu a dluhové služby na celý rok 2012. Vezmeme-li k sobě emisní plán dluhopisů, tak se ministerstvu financí už podařilo pokrýt 97 procent celoroční potřeby financování. Tudíž do konce roku zbývá podle plánu naemitovat dluhopisy jen za ´nějakých´ deset miliard korun a to včetně spořících dluhopisů pro veřejnost. To je pochopitelně směšně malá nabídka, což trh dobře ví a proto je český vládní dluh tak drahý," dodal analytik.

Témata: státní dluh

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky