Jednání zkrachovala, USA jsou krok od bankrotu

Zabetonovaná politická situace přináší problémy vládě Baracka Obamy. Nedostává se mu peněz a nedokáže se s opozicí domluvit na zvýšení limitu pro zadlužení.

660
reklama

Republikánská opozice vůči demokratické vládě Baracka Obamy drží většinu ve Sněmovně reprezentantů, demokratům zůstala většina v Senátu. Právě to je důvod, proč se z dříve spíš technického úvěrového limitu tentokrát stalo takové politikum, byť v průběhu posledních deseti let se limit zvedal v průměru každoročně.

Jednání mezi demokraty v čele s prezidentem Obamou a republikány zkrachovala. Podle republikánů se ocitla na mrtvém bodě a s vládnoucí stranou již budou probíhat rozhovory jen na parlamentní půdě.

Jablkem sváru je způsob, jak zkrotit předlužený stát. Letošní schodek by měl dosáhnout rekordní hodnoty přes 1,5 bilionu dolarů (přes 25 bilionu korun, tedy sedminásobek českého HDP), celkové zadlužení USA je limitováno na 14,3 bilionu dolarů. Peníze dojdou státu v úterý 2. srpna.

Ve chvíli, kdy by nebylo možné získat další peníze, Spojené státy by se pravděpodobně ocitly v technickém bankrotu, jakkoliv by se tomu vláda jistě snažila zamezit. Bankrot nastává ve chvíli, kdy není stát schopen dostát některému ze svých závazků. To by byla velká rána jak pro domácí ekonomiku, kde by mohla vyvolat další kolo recese, ale také pro trhy. Americké dluhopisy jsou považovány za bezrizikovou investici s nejvyšším možným ratingem.

Přestože je každému jasné, že úvěrový limit je nutné zvednout, politické síly se neshodují v názoru, jaká opatření by mělo zvýšení doprovázet. Zatímco pravicoví republikáné žádají zejména úspory v rozpočtu,   vládnoucí  levicoví demokraté požadují také zvýšení daní, mnohem vyšší, než jaké jsou republikáni ochotni akceptovat. Radikálnější republikánské křídlo přitom odmítá zvýšit daně úplně.

Nadějně přitom vypadal kompromis, který zahrnoval snížení daňové sazby, zároveň ale také proškrtání výjimek a úlev, díky čemuž by se výběr ve finále zvýšil. V současné době se tak očekává, že limit bude nakonec zvýšen jen mírně tak, aby byl získán prostor pro další jednání a žádná strana přitom neudělala zásadní ústupek.

Americkou státní kasu mimo doznívající recese zásadně tíží dvě probíhající války.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky