V Česku se během letoška prodaly firmy za 2,8 miliardy eur

V Česku se letos v prvním pololetí prodalo firem za 2,8 miliardy eur, jak vyplývá ze statistik mergermarketu. Uvádí to čtvrteční vydání deníku E15.

660
reklama

Co se týče hodnoty transakcí, zažilo Česko nejlepší půlrok od roku 2008. Problém je, že tento skok má na svědomí jeden obří obchod – prodej pivovarů StarBev za 2,65 miliardy eur. Nulové známky oživení jsou vidět na počtech dokončených transakcí, těch bylo jen 17 proti loňským 35.

„StarBev je ojedinělý případ. Do stejné kategorie bude v případě úspěšného dokončení patřit i Net4Gas. O aktivitě v mainstreamovém segmentu takové transakce moc neříkají,“ říká Patrik Brom z UniCredit CAIB. Poradci si nejsou jisti, zda se trh skutečně rozhýbe. Pro letošek však už bylo ohlášeno několik zajímavých obchodů. Například zakladatel Exim Tours Ferid Nasr prodal svou cestovní kancelář německému řetězci Rewe Tours, prodal se podíl v matce internetového obchodu Mall.cz, firma p. k. Solvent koupila českou pobočku zkrachovalého řetězce Schlecker.

Český trh fúzí a akvizic skomírá od začátku krize. Je to problém celého postkomunistického regionu, jemuž celkově klesá příliv zahraničních investic. Ten letos v prvním pololetí propadl o drtivých 66,7 procenta na 7,4 miliardy eur. Klesajícímu trhu se museli přizpůsobit i poradci. „Nyní zprostředkováváme spíše více menších transakcí. To představuje změnu proti minulým letům, kdy jsme se podíleli téměř výhradně na velkých přeshraničních fúzích a akvizicích. Dnes je totiž již více než polovina transakcí na českém trhu realizována mezi českými subjekty,“ říká Petr Kříž z Ernst & Young.

Témata: Česko | firmy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky