Kalousek popírá základy demokracie

Stínový ministr obrany Jan Hamáček z ČSSD má už „plné zuby“ ministra financí Miroslava Kalouska. Kalousek se chová neprofesionálně ohledně kauzy CASA. Svoji nevoli vůči ministrovi financí vyjádřil Hamáček na serveru strany.

660
reklama

Kalousek začal osočovat policii z manipulace s důkazy, když policie požádala Poslaneckou sněmovnu o zbavení imunity Vlasty Parkanové. Svými výroky Kalousek „zpochybňuje základní demokratické principy fungování státu, včetně nezávislosti soudů.“

Kalousek dle Hamáčka zapomíná, že na ministerstvu vnitra a na postu policejního prezidenta má koalice dosazené lidi ze svých řad. Je proto nelogické, že by šlo o policejní spiknutí vůči Parkanové, TOP 09 a celé koalici.

„Vlasta Parkanová stála při rozhodování o pořízení těchto přepravních letounů v čele ministerstva obrany a za tento nákup chtíc nechtíc nese svůj díl zodpovědnosti,“ uvedl Hamáček a dodává: „je přitom až komické, že ty politické strany, které šly do vlády s heslem, že nebudou tolerovat korupci v žádné podobě, mají tak ohromný problém ponechat Parkanové možnost obhájit se před nezávislým soudem.“

Pokud jsou nedostatečné důkazy proti Parkanové v kauze CASA, nevidí v tom Hamáček pro TOPku problém. U soudu se přeci prokáže, zda jsou či nejsou dostatečné a nezávislý soud se nebude rozhodovat na základě nedostatečných důkazů.

Kalousek se dostal do problémů kvůli telefonování s vyšetřovatelem kauzy CASA a podle slov Respektu vyvíjel nátlak na vyšetřovatele. Nečas toto jednání odmítl a sdělil, že takové kroky nebude tolerovat u žádného ze svých ministrů. Hamáček však upozorňuje na to, že tato slova řekl ten samý premiér, který v parlamentu hovořil o spiknutí party plukovníků proti vládě.

„V jednom tedy musím ministru Kalouskovi dát za pravdu. Vskutku se jedná o bezprecedentní útok na demokratické mechanismy tohoto státu. Ovšem ne ze strany policejních orgánů, ale přímo ze strany ministra. Už není otázkou, zdali ministr financí činil nátlak na vyšetřovatele po telefonu – on to totiž opakovaně a bez sebemenších zábran činí prostřednictvím sdělovacích prostředků,“ dodal Hamáček.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky