Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko se odklonilo od kroků, které slíbilo, připustil ministr financí

Řecko se odklonilo od kroků, které slíbilo, připustil ministr financí

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecký ministr financí Jannis Stournaras připustil, že se jeho země částečně odklonila od plnění opatření v rámci podmínek záchranné mezinárodní pomoci. Informovaly o tom ve čtvrtek agentury AFP a Reuters.

Stournaras to řekl hned po prvním setkání mezi auditory Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) a premiérem Antonisem Samarasem.Řecko potřebuje naléhavě odklad úsporných opatření požadovaných na oplátku za druhý záchranný balík pomoci. Nová řecká vláda se nyní snaží přimět zástupce věřitelů ke zmírnění podmínek pomoci."Program se v některých ohledech nachází mimo plánovanou cestu," řekl Stournaras.

Nová řecká koaliční konzervativní vláda v čele s premiérem Samarasem požádala své partnery z Evropské unie o "nezbytné úpravy" v rámci podmínek záchranné pomoci v dopise, který Samaras zaslal do Bruselu minulý týden ještě před konáním summitu EU. Samaras na čtvrtečním jednání nabídl inspektorům urychlení privatizace a zeštíhlení veřejného sektoru výměnou za výhodnější úvěrové podmínky pro Řecko. Důvodem je dvouměsíční pauza po neúspěšných volbách začátkem května, kdy se parlamentním stranám nepodařilo vytvořit koalici a sestavit vládu. Řecko si muselo volby zopakovat 17. června.Mise tzv. trojky, tedy Evropské unie, MMF a Evropské centrální banky (ECB), dorazila do Atén v úterý, aby zkontrolovala stav veřejných financí a pokrok v plnění záchranných podmínek. Očekává se, že audit inspektorů bude trvat týdny. Evropští věřitelé sice naznačili, že jsou ochotni diskutovat o možných úpravách záchranného programu, při kterých se zohlední jednak čas ztracený opakováním voleb, a také prohloubení recese, ale hlavní podmínky údajně nezmění.Řecko čerpá už druhý záchranný úvěrový program ve výši 130 miliard eur. Finanční pomoc ochránila Řecko před bankrotem, její podmínky ale tlačí řeckou ekonomiku do hluboké recese. Ta Řecko sužuje už pátým rokem.Christos Staikouras, nový náměstek řeckého ministra financí navíc v úterý uvedl, že se řecká ekonomika letos propadne o 6,7 procenta, zatímco předchozí předpověď počítala s poklesem o 4,5 procenta.

Témata:  Řecko krize

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.