Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko do roku 2015 euro nepřijme

Polsko do roku 2015 euro nepřijme

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Polsko do roku 2015 zřejmě nepřijme společnou evropskou měnu euro, sdělil v pátek tamní ministr financí Jacek Rostowski. Přijetí eura ale zůstává strategickým cílem země, informovala agentura Reuters s odkazem na rozhovor ministra pro rádio TOK FM.

Podle ministra je velmi nepravděpodobné, že by Varšava vstoupila do eurozóny během dalšího čtyřletého mandátu parlamentu.

Přesto ale zavedení eura nadále zůstává strategickým cílem, a to navzdory současné dluhové krizi, která zasáhla některé země eurozóny. Blok ale podle ministra musí překonat současné potíže, Polsko navíc musí splnit maastrichtská kritéria.

Na otázku, zda by Varšava mohla přijmout euro v nadcházejícím desetiletí, Rostowski odpověděl: „Mohlo by k tomu dojít, nechci to vylučovat, ale určitě to nebude záležitost několika příštích let. Nemohu si představit, že by k tomu mohlo dojít během dalšího funkčního období parlamentu,“ upřesnil Rostowski.

Poláci budou volit nový parlament s čtyřletým mandátem dne 9. října.

Témata:  EUR Polsko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.