Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cesta k penězům! Ministerstvo převede eurofondy ze školství jinam

Cesta k penězům! Ministerstvo převede eurofondy ze školství jinam

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Česko chystá změny v pobírání evropských peněz, eurofondy se převedou ze školství jinam. Uvádí to úterní vydání deníku E15.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) – národní koordinátor čerpání – považuje rizika u Operačního programu (OP) Vzdělávání pro konkurenceschopnost za tak závažná, že mohou ohrozit vyčerpání prostředků tohoto programu. Rezort proto kromě některých dlouhodoběji zaměřených opatření plánuje i přesun části příslušné dotace. Materiál, jehož předkládací zprávu má deník E15 k dispozici, dostane v úterý na stůl vláda.

Při čerpání v letech 2007 až 2013 platí pravidlo, že příděly na léta 2008 až 2010 se mohou „dobírat“ v následujících třech letech. Zbývající roky mají tuto lhůtu dvouletou. Na OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který spravuje ministerstvo školství, je vyčleněno 46,5 z celkových téměř 700 miliard korun. Možné ztrátě u tohoto programu, kterou Evropská komise odhaduje na více než 1,25 miliardy korun, chtělo MMR čelit převodem této sumy už loni. Kabinet byl však proti.

V současnosti rezort nabízí tři varianty. První spočívá v přemístění části prostředků v objemu 2,6 miliardy korun z OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost do OP Lidské zdroje a zaměstnanost, Praha Adaptabilita a do vybraných regionálních operačních programů (ROP) Moravskoslezsko, Střední Morava, Střední Čechy. Převod do ROP ale může být složitý, protože se v nich podporuje výhradně infrastruktura.

Druhá varianta je kompromisní. Bere v potaz skutečnost, že v ROP Střední Čechy probíhá policejní vyšetřování. Počítá s realokací 2,6 miliardy korun týchž OP a ROP jako první varianta, avšak s výjimkou středočeského regionu. Místo něj by peníze dostalo nejproblémovější území Jihovýchod.

Třetí varianta řeší odebrání 1,945 miliardy korun a její využití v Lidských zdrojích a Praze Adaptabilitě. Ze schématu vypadly regiony, jejichž příděly by připadly na OP Vzdělávání a konkurenceschopnost. „Je nutné, aby vláda rozhodla co nejdříve a začala bezodkladná příprava revize. Evropská komise musí dostat podklady nejpozději do konce září 2012 a změny musí schválit nejpozději do konce roku,“ připomíná ministerstvo pro místní rozvoj.

Témata:  dotace z EU Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy