Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na pultech obchodů se prodávají toxičtí pstruzi z domácí produkce

Na pultech obchodů se prodávají toxičtí pstruzi z domácí produkce

Foto: Pixmac

Téměř v pětině zakoupených vzorků pstruhů z českých farem objevilo sdružení dTest nadlimitní množství rakovinotvorných látek a látek ovlivňující geny člověka. Není vyloučené, že se nelegálně používaly nepovolené látky, v pondělí o tom informovala Iva Rozová ze sdružení dTest.

"Z celkem sedmnácti prověřených vzorků pstruha duhového jsme karcinogenní a genotoxické látky nalezli ve třech z nich. Naše zjištění proto předáváme k dalšímu šetření Státní veterinární správě ČR," doplnila Rozová. Nález nepovolených látek může podle ní svědčit o kontaminaci životního prostředí, ke kterému došlo v minulosti.

Jedním ze vzorků, který neprošel testem, byl pstruh z Rybářství Velké Meziříčí, který obsahoval malachitovou zeleň. "Malachitová zeleň dokáže účinně hubit parazity a zbavuje ryby plísní, současně má negativní účinky, a to nejen na ryby, ale potenciálně i na jejich konzumenty," doplnila Rozová.

Zakoupený vzorek z firmy Pstruhařství Mlýny zase obsahoval nadlimitní množství krystalové violeti, která může způsobit rakovinu. "Pokud by k nálezu došlo při veterinární kontrole, s největší pravděpodobností by zakázala uvedení pstruhů na trh a nařídila chov pod dozorem, dokud obsah nepovolené látky neklesne," uvedla Rozová. Stejně špatně dopadli při kontrole pstruzi pocházejících z Rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Témata:  obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy