Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč stavíme tak drahé silnice? Expert ví

Proč stavíme tak drahé silnice? Expert ví

Foto: Adam Mráček / INCORP images

Výstavbu silnic v Česku doprovází chaos, který vede ke ztrátám v miliardách korun. Ve středečním vysílání Rádia Impuls to uvedl exministr dopravy a expert přes dopravní stavby Petr Moos.

"Už v době přípravy stavebního povolení do vyjednávání vstupují instituce, které vlastně vysloveně hájí velice úzké zájmy. Ztráty České republiky právě z tohoto chaotického procesu jsou veliké. My se bojíme to vyčíslit, protože ty ztráty se jistě pohybují v miliardách a možná v desítkách miliard," řekl Moos. Petr Moos dále řekl, že nedostavěná dálnice D8 připravuje státní kasu o stovky milionů každý rok. Dokončení úseku mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem by stálo zhruba devět miliard korun. "Ročně ztráta představuje zhruba 650 milionů, ale to jsou jenom přímé ztráty. Započítány ale nejsou úspory z hlediska menších ztrát na životech lidí, menších výdajů za znečišťování ovzduší, ale i menších nároků na pohonné hmoty. Jedete-li po dálnici kratší úsek, místo abyste objížděl serpentinami, tak pochopitelně máte menší výdaje za pohonné hmoty," vysvětlil Moos.

Témata:  dálnice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy