Heger koncem projektu IZIP všechno zkazil!

Pondělním hostem Interview ČT24 byl ředitel VZP Pavel Horák. S Danielou Drtinovou hovořil v pořadu především o dnes již zatracovaném projektu elektronických knížek IZIP.

reklama

VZP dnes ale řeší další problém – chce od IZIP koupit práva na elektronický portál používaný pro komunikaci, který je však vytvořený firmou IZIP. VZP dnes může portál využívat, ale nemůže v něm provádět změny, neboť by tím byla porušena autorská práva. Ta dnes má společnost IZIP.

Horák předpokládá, že cena portálu bude vytvořena dohodou mezi VZP a IZIP. Jestliže by cena portálu, kterou by si IZIP nárokoval, přesahovala únosnou mez, VZP si bude muset nechat vytvořit portál zcela nový. Za vytvoření nového portálu a jeho provoz po čtyři roky, by ale VZP dala 200 milionů korun.

Rozhodnutí ministra zdravotnictví Leoše Hegera však zkomplikovalo možné vyjednávání VZP s IZIP. Horák uznává, že dojít k dohodě by bylo zaručeně mnohem snazší, kdyby si vypovězením smlouvy k 31.12.2012 nevyrazili trumfy z ruky. Pozice VZP je tak značně oslabena. Podle Horáka mělo před ukončením smluv prošetřeno, zda pilotní projekty byly přínosné či nikoli. Sám jejich přínosnost však pořádně nedokázal ohodnotit, což by jako ředitel VZP zvládnout měl.

Horák si i dnes myslí, že vytvoření portálu skrze IZIP bylo vhodné – VZP totiž za vytvoření nemusela nic zaplatit. Zdá se však, že se finanční výhodnost brzy změní.

Témata: zdravotnictví | izip

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky