Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci rozdávají zlaté padáky za tři miliony eur

Slováci rozdávají zlaté padáky za tři miliony eur

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Slovákům se točí hlava z výše odstupného pro šéfy a manažery státních firem. Dosahují desítek tisíc až statisíců eur.

Zlaté padáky už dva týdny plní titulní strany slovenských deníků, webových portálů a zpravodajství rozhlasu a z televize.

Po pravém i levém břehu Moravy to je stejné: Poté, co po volbách nastoupí nová vláda, mění se šéfové státních firem. Ti, kteří odcházejí, však nemusí litovat. Odměnou je pro ně tučné odstupné. Deník Pravda v pátek píše, že zlaté padáky ve státních podnicích nabírají "obrovské rozměry". Manažerům budou v odstupném vyplaceny více než tři miliony eur (přes 75 milionů korun). Po březnových volbách nejvyšší odstupné v zemi východních sousedů připadlo ředitelce Slovenské pošty Marcele Hrdé. Agentura SITA zjistila, že brala "na rozloučenou" 178 000 eur, to je 4,5 milionu korun. Ve funkci přitom strávila pouhých 14 měsíců a pošta pod jejím vedením loni vykázala ztrátu osmi milionů eur. Bývalá šéfka pošty dostala odstupné na základě smlouvy, kterou podepsal Ján Figeľ z Křesťanskodemokratického hnutí, do dubna ministr dopravy. Na druhém místě v žebříčku zlatých padáků se umístil bývalý ředitel Železniční společnosti Slovensko Pavol Kravec. Při odchodu z funkce dostal 170 000 eur. Hněvivé reakce na zpravodajských webech ukazují, že výše jejich odstupného Slováky nadzvedla. Žasnou, co platí ze svých daní. Pravda upozorňuje, že souhrnná třímilionová částka za odstupné ještě nemusí být konečná. Někteří ministři se špičkové manažery teprve chystají odvolat. V Česku letos čeřilo hladinu veřejného mínění odstupné pro šéfy pražského dopravního podniku. Jaroslav Stůj, dočasný ředitel firmy dotované z veřejných peněz, který podnik řídil pouhé dva měsíce, dostal zlatý padák 2,8 milionu korun. Ještě před tím stačil podřízeným vypsat milionové odměny.

Témata:  Slovensko zlatý padák

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy