Vláda jde cestou do pekel, tvrdí Sobotka

Vyjádření Petra Nečase, že o složení vlády nebude rozhodovat parta plukovníků, vyvolalo ostrou reakci mezi špičkami sociální demokracie. Předseda strany Bohuslav Sobotka například varuje před cestou do horoucích pekel v podobě dvojího metru vlády.

reklama

"Dovolte mi říci poměrně tvrdou a jasnou tezi, že o tom, kdo bude ve vládě, nebo nebude ve vládě, nebude cestou žádosti o vydání rozhodovat parta policejních plukovníků nebo podplukovníků, to by asi nebyl ten správný krok," prohlásil Poslanecké sněmovně Nečas.

Právě na tento výrok reagoval Sobotka slovy: „Zdá se, že ODS a TOP 09 začínají podléhat pokušení uplatňovat při vydávání podezřelých poslanců k trestnímu stíhání dvojí metr. Opoziční poslance vydat, vládní ochránit díky tomu, že má vládní koalice ve Sněmovně početní převahu. Byl by to spolehlivý začátek cesty do pekel horoucích“.

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD) výrok premiéra označil dokonce za odporující demokracii. „Doteď jsem byl přesvědčen, že policie je nezávislá na vládě i kecech premiéra. Doufám, že si to budu moci myslet i po tomto naprosto nedemokratickém výroku premiéra Nečase. Je čas Nečasi končit. Demisi!!!,“ vyzývá Škromach vládu.

U vládních politiků je opravdu znát, že nevědí, co dělat. A způsobili si to sami, když halasně volali po odstoupení a vydání Davida Ratha. Teď, když mají rozhodnout o zbavení imunity vlastní poslankyně, jsou v koutu. Pokud ji nevydají, způsobí další odliv voličů.

Zároveň se ale možná bojí, že pokud bývalou ministryni obrany vydají, může policejní vyšetřování přijít na další pochybná rozhodnutí. A ve vládě, která schválila nákup letounů CASA, seděl i Nečas, Kalousek, Schwarzenberg, Vondra, Pospíšil nebo Bendl. Tedy současný premiér a jeho pět ministrů. Jinak si totiž nelze vysvětlit fakt, že oproti rychlému vyřknutí ortelu nad Davidem Rathem se u své kolegyně velmi zdráhají.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky