Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda rozhodne o zrušení snížených sazeb minimální mzdy

Vláda rozhodne o zrušení snížených sazeb minimální mzdy

Foto: Vlada.cz

Malé pracovní zkušenosti, nízký věk ani invalidita od příštího roku už nemají být důvodem pro nižší minimální mzdu než je 8000 korun měsíčně. Počítá s tím návrh vládního nařízení, které má ve středu potvrdit Nečasův kabinet.

Sazebník minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy do letošního roku počítal s možností vyplácet vybraným skupinám pracovníků menší částky. Například 90 procent mohli dostávat mladí lidé ve věku 18 až 21 let, kteří jsou první půlrok ve své první práci. Mladiství mohli měsíčně dostávat jen 80 procent stanovené minimální částky.Poživatelé invalidního důchodu pro invaliditu prvního nebo druhého stupně měli nárok jen na 75 procent základní částky, u invalidity třetího nebo čtvrtého stupně mohla být minimální nebo nejnižší zaručená mzda pouze poloviční."Zrušením dalších sazeb minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy má být upřednostněn princip rovnosti v odměňování všech skupin zaměstnanců v pracovněprávních vztazích před principem podpory zaměstnatelnosti mladistvých, mladých a invalidních zaměstnanců," uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) v předkládací zprávě návrhu. Resort tak zároveň plní opatření, podle kterého má osobám se zdravotním postižením pomoci vytvořit rovné příležitosti.Změny mají účinkovat k 1. lednu 2013.Vláda na sklonku loňského roku zavrhla návrh, podle kterého měla minimální mzda po letech stagnace vzrůst o 400 nebo 500 korun měsíčně.

Témata:  vláda mzdy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.