Neschopná státní správa a korupce může za současné ekonomické problémy

Česká konkurenceschopnost se podle výzkumu švýcarského institutu International Institute for Management Development propadla až za Kazachstán na 33. místo z 59 zkoumaných států. ČSSD se děsí, že propad bude pokračovat a dostaneme se tak na chvost světové ekonomiky.

reklama

Podle Jana Mládka (ČSSD), stínového ministra financí, tak časem dojde ke snížení životní úrovně a naše veřejné finance začnou mizet. Myslí si, že problém tkví v nefungující státní správě, kde převažuje nekompetentnost a korupce. Řekl to v komentáři pro EuroZprávy.cz

Řešením by byl zákon o státní službě. Ten by zaručil, že by po každých volbách neprobíhala personální zemětřesení. Kvalifikovaní úředníci by měli zaručen kariérní postup a další jistoty. Tím bychom se přiblížili Velké Británii. Tam je státní správa samostatné fungující institucí, na kterou nemá přímý vliv premiér ani ministři.

Neexistující zákon o státní službě ale není jedinou příčinou propadu konkurenceschopnosti. Problémem je podle Mládka i české školství, které se postupně zhoršuje a také česká věda, která je neefektivní.

Posledním hřebíkem do rakve české konkurenceschopnosti je prý špatný přístup vlády k zahraničním investicím. „Pokles konkurenceschopnosti je dán samozřejmě také zhoršující se výkonností českého školství, malou efektivitou vědy a výzkumu a nepochybně také negativním postojem k přímým zahraničním investicím, který dominuje české hospodářské politice od nástupu Topolánkovy vlády v roce 2006. Situace je o to horší, že hlavní poradní orgán vlády pro hospodářskou politiku NERV poslední tři roky skoro o ničem jiném nemluví a reálný výsledek je tristní: naše konkurenceschopnost se zhoršuje,“ tvrdí Mládek pro EuroZprávy.cz.

A řešení této tristní situace? Široký politický konsenzus. Jenže ten je mezi levicí a pravicí v našem parlamentu v nedohlednu. Proto nás podle Mládka čeká ne moc světlá budoucnost.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky