Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové hasičů v tichosti rozdávali statisícové odměny

Šéfové hasičů v tichosti rozdávali statisícové odměny

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řadovým hasičům se loni o několik tisícovek snížil plat, ale jejich šéfové si v minulých letech v tichosti rozdávali statisíce k platu navíc. Informují o tom v pondělním vydání Lidové noviny.

Někteří krajští ředitelé dokonce porušili interní pokyn ministerstva vnitra a svým náměstkům dali v roce 2011 více, než je stanovený limit 150 tisíc korun. Například ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán kvůli tomu dostal od generálního ředitele HZS výtku. Minimálně dva z jeho náměstků dostali totiž roční odměnu okolo 200 tisíc, uvádí Lidové noviny. Vyplacené bonusy se však on i další krajští šéfové snažili před Lidovými novinami zatajit. Na základě žádosti podle rozhodnutí Nejvyššího soudu z května 2011, podle kterého mají úřady povinnost poskytnout informace o platech a odměnách, poslali ředitelé pouze část - jen výši řádných odměn. Ředitelé ale zatajili peněžité dary, které se navíc nedaní. Problematické je, že tyto bonusy jdou z rozpočtu na provoz hasičského sboru. Paradoxní je, že krajští ředitelé odmítli informace o těchto bonusech poskytnout, ale jejich nadřízený, generální ředitel HZS Drahoslav Ryba, poskytl kompletní údaje o odměnách, uvádí Lidové noviny.

Témata:  hasiči

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.