Ekonomika

Ilustrační fotografie

6 tipů, jak výhodně využít slunce v domácnosti

Ekonomika

Shůry dostáváme sluneční energii zcela zdarma. Proč toho nevyužít? Díky energii ze slunce můžeme v domácnosti ohřívat vodu, svítit, nabíjet mobilní telefony a autobaterie, nebo osvětlit zahradu.

Ilustrační fotografie

Přichází nový benzin E10. Z trhu zmizí Natural 95?

Ekonomika

Máte starší auto? Už za tři roky vás čeká velké dilema - z trhu zmizí Natural 95. Vy si pak buď připlatíte asi tři koruny na litr benzinu Natural 98 nebo budete nakupovat nový benzin E10. Ten ale obsahuje dvojnásobek lihu a starší motory poškozuje. Informují o tom Lidové noviny.

Ilustrační fotografie

Růst ekonomiky: domácnosti utrácely, investice rostly

Ekonomika

Vloni pomohlo české ekonomice dočerpávání peněz z fondů EU a nízké ceny ropy na světovém trhu. Národní hospodářství rostlo nejrychleji od roku 2007. Mezi členskými zeměmi vstupujícími do EU po roce 2000 patřila České republice z hlediska úrovně ekonomické výkonnosti druhá nejlepší příčka hned za Maltou.

Ilustrační fotografie

Do Čech míří další řetězec s módou

Ekonomika

Americký médní řetězec Forever 21 otevře na podzim v Praze na Černém Mostě svou první pobočku s módou fast fashion. Čili s módu z přehlídkových mol. Řetězec slibuje i příznivé ceny pro koncové zákazníky. Informuje Aktualne.cz.

Stříbro, ilustrační fotografie

Ekonomika

Cena stříbra vystřelila o 35 procent. Důvodů je několik

V posledních měsících se rychle zvyšuje poptávka po stříbře. Jeho cena od začátku tohoto roku vzrostla v korunách i dolarech již o více než 35 procent. Patří mezi letošní nejvýkonnější investice, uvádí předseda Asociace pro investiční kovy a mince (AIKM) Vladimír Brůna.

Ilustrační fotografie

5 tipů, na co si dávat pozor při výstavbě a rekonstrukci střechy

Ekonomika

Loni se v České republice stavělo nejvíce za posledních šestnáct let. Dokládá to meziroční přehled Českého statistického úřadu. Kromě výstavby nových nemovitostí se lidé často uchylují také k rekonstrukci původních objektů, z velké části střech. Při výstavbě i rekonstrukci střechy hrají velkou roli legislativní nařízení, ale také technické a bezpečnostní požadavky.

Ilustrační fotografie

Kontrolní hlášení: Od září přijdou pokuty

Ekonomika

Finanční správa stále čeká na novelu, která zmírní sankční režim u kontrolních hlášení. Pokuty prozatím úřednici podnikatelům neudělují. Vše by se ale mělo změnit už od září. Informují TAX Vision, eDaně.cz.

Tower Bridge, Velká Británie

Ekonomika

Brexit po měsíci: Největší daň zaplatí obyvatelé ostrovního království

Je tomu už víc než měsíc, co se Velká Británie rozhodla opustit klub zemí Evropské unie. I když si všichni tak nějak mysleli, že k tomu nemůže dojít, stalo se. Britové svým rozhodnutím vytvořili jasný precedens dalším zemím a evropské společenství tak už nikdy nebude stejné jako před 23. červnem. Nicméně největší daň zaplatí z krátkodobého hlediska právě obyvatelé ostrovního království. Informuje Petr Vlasák, hlavní analytik tginvest.cz

Ilustrační fotografie

Soudy začínají rušit nově přijaté stanovy bytových družstev

Ekonomika

Bytová družstva musela do půlky roku 2015 přizpůsobit své stanovy novému zákonu o obchodních korporacích (ZOK). Ten bytovým družstvům přikazuje, aby ve svých stanovách podrobně upravila práva a povinnosti svých členů, která souvisí s nájmem a užíváním jejich družstevních bytů. Pro schválení stanov vyžaduje ZOK souhlas všech členů BD, což ale v praxi často splněno není. Soudy teď začínají stanovy těchto družstev rušit.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Polovina Evropanů žije ve stresu

Téměř polovina lidí v Evropě žije pod permanentním tlakem. Vyplývá to z letošního výzkumu společnosti Euromonitor. Na druhou stranu jsou ale lidé stále více ochotni investovat do svého duševního zdraví. VZP registruje nárůst výdajů za služby specialistů v ambulancích klinické psychologie, Národní ústav duševního zdraví zase vyšší počet přiznaných invalidních důchodů pro duševně nemocné. Zájem je ale i o služby osobních koučů. Oblibě se těší také jóga, meditace i nejrůznější mobilní aplikace.

Ilustrační fotografie

dTest: Jak se bránit pokutám od mobilních operátorů

Ekonomika

Chtěli jste ukončit smlouvu s operátorem kvůli změně podmínek a operátor vám k odchodu naúčtoval tučnou částku za předčasné ukončení? Vyúčtování reklamujte a neuspějete-li, obraťte se na Český telekomunikační úřad.

Ilustrační fotografie

Období dovolených je v plném proudu. Na co si dát pozor?

Ekonomika

Letní dovolená pro dospělé a prázdniny pro děti, to jsou období, na které se všichni celý rok těšíme. Podle ankety ČSOB se na dovolenou v létě chystá 84 % dotázaných, přičemž necelá polovina z nich ji chce trávit v České republice. Zbývající část (16 %) uvedla, že dovolenou neplánuje vůbec, a to z důvodu velkého pracovního vytížení či nedostatku financí.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Změna dodavatele energií. Zkrátí se a obejde se bez sankcí?

Samotný proces změny dodavatele energií v České republice trvá zpravidla jeden měsíc. K tomu je ovšem potřeba přičíst i několikaměsíční výpovědní dobu. Evropská unie již dříve uvedla, že by lhůta pro změnu dodavatele neměla přesáhnout 3 týdny. Nyní se objevují úvahy, že by se tento limit mohl zkrátit až na 24 hodin. Omezeny či úplně odstraněny mají být i poplatky spojené s ukončením smlouvy o dodávce energií.

Ilustrační fotografie

Společné bydlení ano, svatba není důležitá

Ekonomika

Na žebříčku priorit, které by měli řešit nastávající rodiče v souvislosti s narozením dítěte, stojí nejvýše potřeba zajistit rodině společné bydlení. Podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot ho za důležité považuje 92 % lidí. V pořadí důležitosti je na druhém místě stabilní zaměstnání aspoň jednoho z rodičů (důležité pro 85 % lidí), na třetím pak potřeba vytváření finanční rezervy (68 %). Naopak svatba je v prioritách na chvostě. Jen necelá čtvrtina lidí (24 %) považuje za důležité, aby se dítě narodilo sezdaným rodičům.

Ilustrační fotografie

Evropané jsou připraveni na biometrické ověřování plateb

Ekonomika

Podle nového průzkumu společnosti Visa mají evropští spotřebitelé při platbách kartou zájem využívat biometrické bezpečnostní prvky, a to zejména v kombinaci s dalším zabezpečením. 73 % spotřebitelů považuje podle průzkumu dvoufaktorovou autentifikaci platby s využitím biometrického prvku za bezpečný způsob ověření identity majitele účtu. Dvoufaktorová autentifikace je tvořena tím, co máte – kartou nebo mobilním zařízením, něčím, co jste – biometrií, nebo něčím, co víte – PINem nebo heslem.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy