Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

10 438 Kč - za tolik si "koupíte" stavební povolení

10 438 Kč - za tolik si

Foto: Pixmac

Za rychlé povolení stavby jsou lidé ochotni dát úředníkovi úplatek v průměru 10 438 Kč. Vyplývá to z výzkumu společnosti STEM, který zveřejnila Transparency intenational (TI). S úplatky za extra služby počítá většina obyvatel.

„Nejčastěji se lidé (či jejich známí) setkávají s úplatky na stanici technické kontroly, když si chtějí zajistit lepší lékařskou péči nebo v souvislosti s prominutím dopravních přestupků. O něco méně často při přijetí dítěte do mateřské školy, složení zkoušky v autoškole nebo při snaze získat rychlé stavební povolení od úřadů,“ píše se na stránkách TI. Nejvíce se s úplatky setkávají lidé z Prahy a okolí.V pomyslném žebříčku výše úplatku vede zmíněné povolení stavby. Druhé místo má úplatek v autoškole pro zkušebního komisaře (průměrně 4 764 Kč) a třetí místo patří dopravním policistům, které by lidé upláceli průměrně částkou 4 735. Za schválení nevyhovujícího auta na STK by lidé dali 3 953 Kč. Asi nejzajímavějším, i když očekávaným výsledkem výzkumu je názor lidí ohledně míry korupce. Ta se podle 94 % lidí zvyšuje. To je tristní obrázek o české společnosti, která s korupcí de facto počítá.Drobná korupce je v občanech zakořeněna z dob minulého režimu, kdy se za malou pozornost dal získat byt, auto apod. K tomu se pak přidala obrovská korupce v rámci české politické scény, kdy bokem odtékají miliardy do kapes kmotrů, lobbistů a politiků. Proto se nelze divit, že lidé korupci vnímají jako samozřejmost.

Témata:  úplatky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy