Kalousek z důchodců dělá žebráky!

Valorizace důchodů se pro roky 2013 až 2015 zřejmě sníží na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mezd. Vládní novelu zákona o důchodovém pojištění v úterý večer propustili koaliční poslanci do třetího čtení.

reklama

Úprava má pro roky 2013 až 2015 snížit valorizační formuli na třetinu míry inflace a třetinu růstu reálných mezd, v současnosti přitom valorizace zohledňuje zvýšení spotřebitelských cen stoprocentně. Senioři mají tak v příštím roce dostat měsíčně navíc jen stokorunu místo zhruba tří set korun.

"V absolutních číslech se celková úspora v období let 2013-15 odhaduje přibližně na 48 miliard korun. Jistě se jedná o návrh, který není populární, z rozpočtového hlediska je ale nezbytný," hájil již v prvním čtení novelu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Proti normě se postavili sociální demokraté i komunisté. "Z mého pohledu – a nejen z mého pohledu – je tento krok nemravný," uvedl například Miroslav Opálka z KSČM.

"Tento návrh zákona de facto znamená, že ač pan Kalousek zvedá DPH, zároveň se tímto zákonem snaží docílit toho, aby důchodci neměli na rostoucí ceny léků a potravin peníze," vysvětlil během úterní diskuze sociální demokrat Adam Rykala a doplnil: "Jsem znepokojen s návrhem této novely, která ze seniorů dělá žebráky. Jsem celkově znechucen z počínání této vlády."

Věci veřejné podaly k normě pozměňovací návrh, který zavádí princip mezigenerační solidarity. "Ten chce posílit rodiny s dětmi v čase penze. Tímto opatřením chceme více ocenit kvalitní a zodpovědné rodičovství, umožnit dětem podpořit svoje rodiče a zkvalitnit tak vztah mezi generacemi. Náš návrh umožňuje dětem přispět rodičům jedním procentem ze svého odvodu na sociální pojištění, což znamená 200 až 250 korun," přiblížil poslanec VV Michal Babák.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka označil již během prvního čtení zákon za zcela zásadní pro více než dva miliony penzistů.

"V okamžiku, kdy lidé sledují na jedné straně, jak se vyvíjí ceny, a na druhé straně, jak se vyvíjí sociální politika vlády v oblasti valorizace důchodů, tak musím říci, že je smutné, že stále více důchodců hovoří o genocidě penzistů v politice této současné vlády," dodal předseda ČSSD.

Poslanci by se k normě měli ve třetím čtení dostat ještě během své červnové schůze.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky