Kalousek chce zničit Student agency? Jančura vyráží do protiútoku

Společnost Radima Jančury Student agency podala trestní oznámení na ředitele Odboru veřejných zakázek Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Jana Lízala za zneužití pravomoci úřední osoby. Pokračuje tak válka mezi podnikatelem a vládou Petra Nečase.

reklama

Jančura dlouhodobě kritizuje politiku ministrů vlády, především těch z TOP 09. Podle jeho slov jsou v jeho firmě na denním pořádku kontroly Finančního úřadu, které vysílá Miroslav Kalousek jako odvetu za jeho činnost v Národním fondu proti korupci (NFPK).

Ten prostřednictvím Jančurovy firmy podal k ÚOHS stížnost na pochybnou zakázku ohledně zavádění nových systémů vyplácení sociálních dávek. NFPK se domnívá, že v tomto případě došlo ke korupci. „NFPK se možnou korupcí v rámci zavádění nových informačních systémů na Ministerstvu práce a sociálních věcí zabývá dlouhodobě. Návrh na zrušení smlouvy mezi Drábkovým ministerstvem a firmou Fujitsu Technology Solutions ovšem nepodal NFPK, ale společnost STUDENT AGENCY, protože právě ona splňuje - na rozdíl od NFPK - podmínky potenciálního uchazeče o zakázku,“ vysvětluje NFPK.

„Dosud nikdy nedošlo k tomu, aby úřad podobným způsobem lustroval firmu, která poukázala na možnou korupci. ÚOHS má šetřit zadavatele, ne zpochybňovat navrhovatele,“ říká předseda správní rady NFPK Karel Janeček. Myslí si, že se zde jedná o nezákonnou obstrukci při šetření podvodu na Drábkově ministerstvu.

„Vůbec nepochybuji o tom, že jsme návrh na ÚOHS podali v souladu se zákony, obstrukce ze strany ÚOHS musí rychle skončit,“ dodává Radim Jančura.

Témata: jančura, radim

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky