Ekonomika

Daně, ilustrační fotografie

Máte druhé zaměstnání? Rady, jak danit přivýdělky

Ekonomika

Pro 58 procent Čechů a jejich domácností je obtížné vyjít se současným příjmem. Nástup do druhého zaměstnání, příležitostné brigády, dohody o provedení práce nebo zahájení vlastního podnikání jsou tak pro řadu lidí řešením, jak si vylepšit rodinný rozpočet. Druhé zaměstnání má kvůli své ekonomické situaci 24 procent lidí. I při krátkodobém přivýdělku je třeba dát pozor na daňové povinnosti. 

Ilustrační fotografie

Obavy spotřebitelů i firem narůstají. Nálada se v celé Unii i eurozóně zhoršila

Ekonomika

Firmy i spotřebitelé jsou v EU opět o něco pesimističtější. Podle dnes zveřejněných indikátorů důvěry se nálada v celé Unii i v eurozóně v posledním měsíci znovu zhoršila. V Unii na úroveň konce roku 2014, v eurozóně je naproti tomu důvěra zhruba na úrovni letošního jara. Naopak nálada roste u stavebníků (mimo eurozónu) a finančního sektoru.

Jan Zahradil, poslanec ODS

Česko se podřídilo kvótám EU? To je skandální, říká Zahradil

Ekonomika

Do České republiky minulý týden přijelo osm uprchlíků. Jedná se lidi, které musí země přijmout z Řecka či Itálie na základě přerozdělovacích kvót schválených EU. Poslanec ODS Jan Zahradil v té souvislosti poukazuje, že se česká vláda vlastně Bruselu podřídila.

Michaela Marksová

Ekonomika

Marksová prosadila opatření, které zabrání zneužívání agenturního zaměstnávání

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prosadila opatření, která upravují oblast agenturního zaměstnávání. Nově by měl licenci získat jen subjekt, který složí peněžitou kauci. Návrh má dále za cíl bránit zneužívání takzvaného řetězení smluv u agenturních zaměstnanců a lépe definuje a upravuje přestupky a správní delikty v této oblasti.

Škola, ilustrační fotografie

Školákův první školní den. Jak ho správně naplánovat?

Ekonomika

Je to tady. Z kdysi malého miminka vyrostl budoucí školák, kterému se otevírá další devítiletá etapa jeho života. Poradíme vám, jak zvládnout první školní den co nejlépe. Dítě pak může mít z nástupu do školy pěkný zážitek.

Ilustrační fotografie

Budou pozemky v roce 2017 opět bez daně a levnější?

Ekonomika

Novela zákona o DPH týkající se převodu nemovitých věcí účinná od 1.1. 2016 zavedla zdaňování pozemků. Ze všech pozemků vhodných ke stavbě se už půl roku platí daň z přidané hodnoty. Ve druhém čtení Senátu ČR novely zákona o DPH se počítá se zjednodušením definice stavebního pozemku a upřesnění formulací za účelem snížení této nově zavedené daňové zátěže pro občany. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Kvalifikovaní učitelé jsou nedostatkové zboží

Učitelé dostanou od září přidáno 6 %, pomůže to ale vyřešit jejich nedostatek? Největší problém s nedostatkem učitelů je v oborech, kde díky své aprobaci najdou lépe finančně ohodnocenou práci mimo školství, což je zejména případ jazykářů, učitelů IT a specializovaných technických předmětů. Na školách, zejména těch základních, je ale také nedostatek vyučujících matematiky, chemie a fyziky.

Ilustrační fotografie

Zákoník práce lépe ochrání zaměstnance. Co se změní po rodičovské dovolené?

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová předložila středečním jednání vládě návrh novely zákoníku práce, který posiluje ochranu a postavení zaměstnanců. Návrh zajistí prohloubení principu takzvané „flexikurity“, tedy posílení pružnosti základních pracovněprávních vztahů za současného posílení ochrany zaměstnance.

Ilustrační fotografie

Platy v Česku? Patříme k levnějším zemím. Jasně vedou Němci

Ekonomika

Švýcarsko, Norsko, Dánsko nebo Island – to jsou nejdražší země světa. Česká republika patří mezi levnější země. V porovnání 119 států obsadilo Česko 83. příčku. Životní náklady v Česku jsou například v porovnání s New Yorkem zhruba poloviční. V porovnání s průměrem života v Evropské unii je Česko o dvě pětiny levnější. 

Škola, ilustrační fotografie

Ekonomika

Školství čekají letos velké změny: Tohle bude už od září jinak

Už příští týden skončí školákům bezstarostná doba prázdnin a znovu zasednou do školních lavic. Kvůli nové legislativě ale nejen na ně čeká řada změn. Mezi ně bude patřit například začleňování dětí s lehkým mentálním postižením do běžných tříd či jednotné přijímací zkoušky na střední školy.

Ilustrační fotografie

Města chtějí placené parkování. Zóny mají pomoct místním

Ekonomika

Až třetina velkých českých měst plánuje nové placené parkovací zóny. Přitom jejich zavádění zatím provázejí velké problémy. Obvykle tyto zóny pomůžou lidem, kteří v placených oblastech bydlí. Jenže problém mají například ti, kteří v těchto místech pracují.

Ilustrační fotografie

Investoři se s novým týdnem do nákupu akcií příliš nehrnou

Ekonomika

Evropské akcie neudržely svoje zisky z dopoledního obchodování a v závěru seance kolísají okolo pátečního zavíracího kurzu. Hlavní brzdou jsou energetické tituly, které padají o zhruba jedno procento, nedaří se však i jiným komoditním společnostem nebo prodejcům spotřebního zboží. Naopak v plusu nalezneme farmaceutické tituly, které si z dnešního obchodování odnášejí zisk ve výši necelého půl procenta, okolo jedné desetiny procenta posilují utility, telekomunikace nebo finanční akcie. Důvodem investorské nevole více nakupovat akcie mohou být komentáře amerických centrálních bankéřů, z nichž někteří stále signalizují možné zvýšení úrokových sazeb během letošního roku. Jejich pohyb v následujících měsících je tak nejistý, což na trhu zvyšuje nervozitu.

ČOI

Ekonomika

ČOI zajistila padělky za miliony, při kontrole došlo na úplatek i facky

Mimořádná kontrola České obchodní inspekce (ČOI) v tržnici na Hatích odhalila velké množství přestupků, inspektoři zajistili 483 padělků v celkové hodnotě přes 3 miliony korun. Během kontroly se provinění prodejci pokoušeli inspekci uplatit, v jiném stánku došlo i na facky.

Škola, ilustrační fotografie

Jak přežít návrat dětí do školy? Rady a tipy

Ekonomika

Školákům za necelé dva týdny skončí prázdniny a budou si muset opět zvykat na školní režim. To ale podle psychologů bývá dost problém - děti jsou často roztržité a nepozorné. Rodiče by proto měli už teď své děti trochu krotit a pomalu je na začátek nového školního roku připravovat.

Ilustrační fotografie

Zloději překonají dveře bez použití síly a zase za sebou zamknou. Lidé se diví

Ekonomika

Drzost a vynalézavost jsou základními vlastnostmi zlodějů. Pomocí stále populárnější SG metody si dokáží odemknout a pak za sebou dokonce i zamknout. Mohou tak vniknout do nezabezpečené domácnosti, aniž by použili páčidlo či jinou destruktivní formu vstupu. Tato metoda je nenásilná, nezanechává na zámku žádné viditelné stopy a lidé si stále ještě nezvykli, že běžné zámky jsou takto bezbranné, jak je patrné z reakcí a diskusí kolem aktuální krádeže ve zlatnictví v Přelouči.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy