Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Planý poplach! V Řecku dál můžete platit eurem

Planý poplach! V Řecku dál můžete platit eurem

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež popřel informace medií, která ho v úterý citovala, že některé řecké restaurace odmítají přijímat platbu v eurech. Agentuře Mediafax Papež řekl, že o takovém chování řeckých restauratérů informace nemá.

"Chtěl jsem pouze, aby byli čeští turisté na tuto alternativu připravení," upřesnil svůj výrok Papež s tím, že nemá informace o tom, že by řecké restaurace a taverny hromadně odmítaly platby v eurech."Češi by měli být připraveni také na alternativu, že nebudou fungovat bankomaty, a měli by mít u sebe víc hotovosti, než normálně. Protože pokud by docházelo k přechodu na novou měnu, tak určitě po nějakou dobu nebudou fungovat banky ani bankomaty," upozornil před letní sezónou turisty dále Papež.Podle něj budou mít v takovém případě výhodu ti, kdo cestují s cestovními kancelářemi, protože jejich delegáti budou mít nejaktuálnější informace.Cestovní kanceláře však první impulzy pociťují, protože řečtí hoteliéři podle Papeže hromadně převádí svá konta do zahraničí. "Jak restauratéři, tak hoteliéři se snaží vyhnout se situaci, kdy by Řecko přešlo na drachmu, kdy se předpokládá, že stát by zmrazil podnikatelské účty v bankách a převedl je v nějakém, pro ně ne příliš výhodném kurzu, na lokální měnu. Ti, kteří mají nějakou možnost, se snaží otevřít účty v cizí zemi. Nás pak žádají, abychom peníze posílali tam," popsal nový trend Papež.Taková praxe je prý běžná hlavně v Karibiku, kde si hoteliéři nechávají posílat peníze na konta v USA, čímž se brání lokální hyperinflaci. Podobné je to prý i v afrických zemích, kde se platby zase většinou koncentrují hlavně v Jihoafrické republice.

Témata:  Řecko EUR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy