Ex-šéf ROPu: Jsem znechucen korupcí a klientelismem

Přerozdělování evropských dotací je jedna obrovská korupce. S tímto oznámení dnes přišel v Hyde parku na ČT24 Leo Steiner (KDU-ČSL), bývalý ředitel odboru řízení ROP Severozápad.

660
reklama

Do úřadu přišel, aby ho zlepšil. Odešel naopak znechucen klientelismem a korupcí, která evropské dotace provází. Rozhodně odmítl informace, že se jako člen lidovců bude ucházet o post v zastupitelstvu a toto je jen PR akce jeho osoby. Svou kandidaturu ve volbách vyloučil.

Sám prý nevěřil, jak je situace při přerozdělování špatná. O tom, že chce celý problém zveřejnit, věděla jen jeho manželka. V pořadu oznámil, že podal trestní oznámení na projekt propagace rekultivovaných oblastí Ústeckého kraje za 40 milionů korun. U něj disponuje důkazy o pochybeních úřadu, a že projekt, který je podle Steinera předražen, nebyl vysoutěžen a zpětně bylo upraveno bodování projektu, aby uspěl v auditu. To je ostatně problém u více projektů Ústecka.

Pořadu se účastnil i ředitel úřadu, jenž dotace přerozděluje P. K. Markvart (ODS). Ten označil tvrzení o úpravě bodování za pravdivé, ale jednalo se jen o korekci chyb, která je dohádatelná v systému. Byl prý ujištěn, že je s projektem vše v pořádku. Žádné předražené projekty kraj nemá a všechno to jsou jen nesmysly.

„Kdo je v branži, ten se teď usmívá,“ reagoval Steiner. Přebodování byl podle něj podvod a za svými slovy o korupci a klientelismu si stojí.

Několikrát se zmínil, že dnes je v televizi jen on, ale je jich prý víc, kdo chtějí vynést na světlo pochybné zakázky kraje. Na příští týden oznámil překvapení, kde by se měli tito lidé prezentovat. Sám Steiner si stěžoval na neochotu policie cokoliv řešit. Řekl ale také, že po dohodě skoro dva měsíce vynášel policistům informace a dokumenty z úřadu.

K lidovcům vstoupil údajně proto, že je to strany s nejméně „skvrnami“. Za tím, že v poslední době vyšlo na povrch více pochybných kauz jako D. Rath, upravená čísla ministerstva financí do Bruselu nebo právě jím zveřejněný problém přerozdělování dotací v Ústeckém kraji, vidí Boha. Prý to nemůže být náhoda, aby toho vyšlo napovrch tolik najednou.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky