Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Investoři otálejí s nákupem evropských nemovitostí

Investoři otálejí s nákupem evropských nemovitostí

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Souhrnná hodnota komerčních nemovitostí, které v Evropě v prvním čtvrtletí 2012 změnily majitele, je 23,4 miliardy eur (585 mld. Kč), což je mezikvartálně téměř o třetinu méně. V pondělí o tom informovala mezinárodní poradenská společnost DTZ.

Je to zároveň obdobný objem jako ve stejném období loňského roku."Na celoevropské úrovni investiční trh odráží nejistotu, která svírá celou ekonomiku. Očekáváme proto, že v letošním roce investoři nakoupí nemovitosti v nižší než původně předpokládané hodnotě, zhruba 100 miliard eur," konstatovala Magali Marton, ředitelka DTZ CEMEA Research.Ze všech evropských zemí vzrostl v meziročním srovnání investiční trh pouze ve Velké Británii (a to i mezikvartálně), Norsku a v Rusku. V ostatních státech investiční aktivita stagnovala, poklesla nebo v období od ledna do března 2012 nebyla vůbec žádná. Do poslední kategorie spadá vedle České republiky například i Maďarsko nebo Rumunsko."Jak jsme ale předpovídali, větší transakce byly uzavřeny hned v dubnu a v květnu. Další transakce budou následovat," upozornila Magali Marton na nedávné prodeje centrály 4D Centre Kodaňská, Radio Free Europe / Svobodné Evropy nebo administrativní budovy City Green Court Ryan Wray.Výrazné bylo v prvním čtvrtletí zastoupení velkých transakcí. Majitele změnilo například nákupní centrum Galereya v Petrohradě (za 991 mil. eur koupil Morgan Stanley), kancelářská budova Operakvartet v Oslu (cena 633 mil. eur) nebo Zlate Terasy ve Varšavě, které za 475 mil. eur koupilo UniBail Rodamco od ING RED. Aktivní byly v prodejích společnosti (zpravidla developerské) kótované na burze. Využily poptávky po kvalitních nemovitostech lepší kategorie a prodaly některé z největších nemovitostí ze svých portfolií, nezřídka v rámci procesu restrukturalizaci za účelem snížení poměru dluhového financování. Vzhledem k rostoucímu trendu, kdy společnosti stále častěji preferují dluhové financování v poměru 40 procent LTV (loan to value), lze podle firmy očekávat další prodeje během tohoto roku. Zjevné je to i v České republice, kde se některých aktivit zbavují společnosti jako ECM, Orco nebo Red Group (Waltrovka).

Témata:  nemovitosti

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy