Ekonomika

Ilustrační fotografie

5 tipů, jak ušetřit za energie až tisíce ročně

Ekonomika

Na trhu je v současné době celá řada dodavatelů elektřiny a plynu, kteří se perou o zájem zákazníků a lákají na nejrůznější akce. Orientovat se v cenách energií ale není, obzvláště pro starší občany, snadné. Nedostatek zájmu nebo informací ovšem může být pro odběratele energií značně nevýhodný. Právě pasivní zákazníci, kteří berou měsíční složenku za energie jako samozřejmost, totiž mohou hodně prodělat. Změna dodavatele přitom nemusí být nijak náročná. Pozor je ale třeba dát na několik základních věcí. V následujícím článku vám proto poradíme, jak při změně dodavatele postupovat i na co si dát pozor.

Ilustrační fotografie

6 tipů, jak financovat Vánoce a nezbláznit se

Ekonomika

Ať už Vánoce máte rádi, či nikoli, ve chvíli, kdy obchody nahodí výzdobu a Coca Cola vytáhne Santa Clause, tak víte, že se to blíží. Kromě zátěže na psychiku jsou vánoční svátky zátěží i pro naši peněženku. Recept na to, jak náhle zbohatnout, nemáme, ale máme pro vás několik tipů, jak Vánoce finančně ustát se ctí. Informuje ušetřeno.cz.

Zlato, ilustrační fotografie

Britská Columbie: Příběh Zlatého trojúhelníku

Ekonomika

Poptávka po drahých kovech v současné době neustále narůstá a zlata se nestačí těžit tolik, aby vůbec stačilo držet tempo se zájmem investorů. Jediné, co by tuto situaci mohlo „zmírnit“ by byla nová naleziště zlata. Jedním z nich je oblast zvaná „The Golden Triangle“ (Zlatý trojúhelník) nacházející se na americkém kontinentu. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

V novele stavebního zákona zůstává stále řada nedostatků

Ekonomika

Hospodářská komora ČR oceňuje nedávné schválení novely stavebního zákona Vládou ČR, nicméně tento materiál, který dnes projedná Poslanecká sněmovna PČR, má i nadále řadu nedostatků. Nedošlo k sjednocení principu jeden úřad – jedno řízení – jedno rozhodnutí, problémová jsou i povolovací řízení u velkých staveb a další. I souběžně projednávaná novela o EIA neřeší skutečné koncepční problémy.

Ilustrační fotografie

Studenti touží po přivýdělku, praxe je jako motivace k hledání práce podřadná

Ekonomika

Středoškoláci i vysokoškoláci touží zejména po přivýdělku, praxe je jako motivace k hledání práce podřadná. I přes to je 40 procent studentů zaměstnáno v oboru, kterému se chtějí věnovat. Firmy takovým zaměstnancům platí nejčastěji mezi 50 a 90 korunami za hodinu. 80 procent studujících však kromě výplaty dostává i kapesné či stipendium. S penězi mladí lidé nakládají s rozumem, čtyři z pěti si spoří, a pokud mají závazky, splácejí je svědomitě. Vyplývá to z průzkumu, který pro Raiffeisenbank zpracovala agentura IPSOS.

Ilustrační fotografie

Ifo slibuje dobrá čísla z Německa

Ekonomika

Už poslední ukazatele podnikatelské nálady v EU potěšily, nicméně Ifo dnes nepochybně udělalo radost nejen trhům, ale možná i ECB. Tolik sledovaný ukazatel se totiž dostal na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku, když dosáhl úroveň 110,5. A potěšující není pouze agregovaná hodnota Ifa, ale i obě jeho součásti. Jak hodnocení současné situace, tak především očekávání, o nichž platí totéž, co o celém ukazateli. Informuje Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Řidiči, je čas na výměnu zimních pneumatik

Ekonomika

Výrazné ochlazení připomnělo, že zima se blíží a tradiční hlášení o silničářích, kteří zaspali, může zaznít už brzy. Řidiči by proto s výměnou zimních pneumatik neměli dlouho váhat. Zákon ukládá povinnost přezout automobily do zimního obutí, pokud kalendář ukáže období mezi 1. listopadem a 31. březnem a zároveň se na silnicích nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, případně díky povětrnostním podmínkám lze podobný vývoj předpokládat. Otálet se nevyplácí, řidiči, kteří nestihnou pneumatiky vyměnit včas, mohou v lepším případě očekávat dlouhé čekací lhůty v pneuservisech, v horším těžkosti na nesjízdných silnicích, pokuty od všímavých policistů nebo snížené plnění od pojišťoven, pokud dojde k nehodě. Před každou zimou se vyplatí prověřit také povinnou a doporučenou výbavu automobilu. Ta může chvíle strávené v nepojízdných vozech během zimních kalamit podstatně zkrátit či zpříjemnit. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Kvalitních řemeslníků ubývá. Chybí nadšení učni i noví živnostníci

Počet řemeslníků v České republice dlouhodobě klesá. Problémy řeší především odborná učiliště, která meziročně registrují až o 60 % méně přihlášek. Výrazně klesá také počet řemeslných živností. Stávající řemeslníci navíc ne vždy odvádějí kvalitní práci. Svědčí o tom i fakt, že právě na řemeslníky si lidé dle České obchodní inspekce stěžují nejvíce.

Ilustrační fotografie

Jak zvládnout Vánoce s grácií? 5 tipů pro majitele e-shopů

Ekonomika

Je konec října, na pultech supermarketů se pomalu objevují první čokoládové kolekce a čím dál více obchodů začínají zdobit vánoční dekorace. Opravdová předvánoční horečka, která vypukne již zhruba za měsíc, se totiž nezadržitelně blíží, a je proto nyní optimální doba vychytat poslední nedostatky, aby nejen kamenné, ale především internetové obchody nápor zákazníků ve zdraví přežily.

Ilustrační fotografie

Mobilní platby rostou rapidní rychlostí

Ekonomika

Počet Evropanů, kteří pravidelně využívají mobilní zařízení k placení, se od roku 2015 ztrojnásobil z 18 na 54 %.  77 % spotřebitelů patří mezi takzvané uživatele mobilních plateb, tedy ty, kteří spravují své peníze a platby především přes mobilní zařízení.  Nejvýraznější nárůst tempa v používání mobilního bankovnictví je patrný ve skupině osob od 55 do 64 let – používá je o 13 % více osob než před rokem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Čínský kapitál v českých firmách letos klesá

Objem čínského kapitálu upsaného v základním jmění českých firem se mezi lety 2014 a 2015 zvýšil o 110 procent z 2,77 na 5,83 miliardy korun a dosáhl prozatím historického maxima. Přesto, že byly oznámeny další čínské akvizice v ČR, v letošním roce došlo k poklesu objemu čínského kapitálu v základním jmění firem o 616 milionů korun na 5,21 miliardy korun, tedy o 10 procent. Celkový počet tuzemských firem s čínským vlastníkem se snížil o 137 na 2 086. Vyplývá to z analýzy vlastnické struktury české podnikatelské sféry, kterou pravidelně zveřejňuje poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

Falešní podomní prodejci se vydávají za prodejce známých značek

Ekonomika

Falešní podomní prodejci podle aktuálních svědectví mnoha poškozených oprášili jeden ze svých starých triků. V posledních dnech se množí případy, kdy se vydávají za prodejce známých značek a prodávají po domácnostech bezpečnostní zámky. Pomocí lží a promyšlené manipulace nutí k nákupu předražené dveřní vložky a produkt v hodnotě okolo 200 korun prodají i za 3 tisíce. Vedle finanční ztráty na poškozené číhá i obrovské riziko vykradení kopií klíče.

Cestování, ilustrační fotografie

Počet služebních cest už zase roste. Jak se na ni připravit

Ekonomika

Po třech letech poklesu vzrostl za poslední rok počet zahraničních služebních cest o 1,5 % na celkových 411 tisíc. Nejčastěji jsou vysílání manažeři nadnárodních společností. 91% služebních cest je v rámci EU, přičemž třetina z nich jsou cesty do Německa. Velmi časté jsou i výjezdy dělnických profesí. Podle ČSÚ vzrostl počet služebních cest delší než 4 noci o 20 % na 181 tisíc. Pracovní cestu je proto nutné důkladně naplánovat, aby byla efektivní. Důležité je zvolit i správné pojištění. 

Ilustrační fotografie

Česko v rámci EU vyniká šetřivostí

Ekonomika

Míra úspor domácností v České republice klesla v prvním čtvrtletí roku 2016 na 9,39 %, což je ve srovnání s posledním kvartálem roku 2015 o necelé 4 % méně. I přesto jsou Češi šetrní a umí spořit. Dokládají to aktuální statistiky Evropské komise, dle kterých se v českých domácnostech spotřebuje nejméně elektřiny v Evropě, ale i konzervativní přístup české populace k financím.

Čína, ilustrační fotografie

Ekonomika

Máme se před Čínou klanět?

Poslední dobou se nám do popředí zájmu dostává takzvaná Říše středu. Nemám na mysli žabomyší spory mezi „kavárnou“ a Hradem kvůli návštěvě čínského prezidenta nebo aktuálně dalajlámy. Tyto dohady, které nakonec stejně zajímají jenom tuzemská média, nechme stranou. Zaměřme se na skutečnou sílu čínské ekonomiky. Je tato země pro nás skutečně tak důležitým hospodářským hráčem? Máme se před ní klanět? Informuje Petr Vlasák, hlavní analytik, tginvest.cz.

Ilustrační fotografie

Dávejte pozor, kde tankujete. Často hrozí i fatální následky

Ekonomika

Kvalita benzínu a nafty je v Česku dlouhodobě vysoká. Přesto by měli být zákazníci čerpacích stanic obezřetní. U kvality pohonných hmot je ve hře spousta faktorů od distribuce paliv po údržbu a čištění technického zázemí. Rizikem proto mohou být kromě opakovaně pokutovaných pump i nekontrolované čerpací stanice v areálech podniků. Problematické je podle odborníků hlavně dlouhodobé používání nevyhovujícího paliva. Experti proto doporučují tankovat u renomovaných a důvěryhodných čerpacích stanic.

Ilustrační fotografie

Ženy berou mnohem méně než muži. Ministerstvo chystá změny

Ekonomika

Mezi přetrvávající problémy v oblasti trhu práce patří nerovnost mezi pohlavími. Míra nezaměstnanosti žen je mnohem vyšší než mužů a neodůvodněné rozdíly panují také v jejich odměňování. MPSV bojuje proti tomuto jevu v rámci Operačního programu Zaměstnanost (OPZ). Zodpovědné firmy, obce, kraje, jimi zřizované organizace nebo školy, které chtějí tento problém aktivně řešit, mohou dosáhnout na finanční podporu, žádosti lze předkládat až do konce letošního roku.

Ilustrační fotografie

Osm z deseti Čechů se vzdělává i po ukončení školní docházky

Ekonomika

Osm z deseti spoluobčanů se řídí Sokratovým moudrem „Vím, že nic nevím“ a během života po školní docházce si doplňuje vzdělání, jak vyplynulo z průzkumu skupiny Pioneer Investments. Více než 90 % Čechů také souhlasí s tvrzením, že vzdělání může pomoci ke zlepšení životních podmínek v oblasti práce, společenského postavení a finanční situace. Jednou z oblastí, v níž však mají Češi dlouhodobě rezervy a tedy i prostor pro další vzdělávání, je finanční gramotnost. Většina (87 %) z nás přitom umí tento pojem správně definovat, praktické využití však pokulhává. O to, aby praktické dovednosti v této sféře odpovídaly teoretickým znalostem, se dlouhodobě zasazuje investiční skupina Pioneer Investments podporou neziskových organizací a jejich edukačních projektů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Strašák jménem EET: Zkomplikuje život majitelům e-shopů?

Ačkoli se první vlna zavedení elektronické evidence tržeb kvapem blíží, e-shopů se tato povinnost začne týkat až od 1. března 2017. Již nyní se ale mnoho majitelů internetových obchodů obává, jaký bude mít EET na jejich podnikání dopad.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Konec eura? Měna brzy zkolabuje, varuje její zakladatel

Ekonomika

Německý ekonom a otec jednotné evropské měny Otmar Issing tvrdí, že euro stojí před kolapsem. Měna podle něj potřebuje reformu, jinak zanikne. K vážné situaci podle něj přispěly i neuvážené půjčky Řecku a Irsku. Píše to britský The Telegraph.

Ilustrační fotografie

Nový trend na trhu s půdou: maskovaní spekulanti

Ekonomika

Dopisy nabízející odkup zemědělské půdy zná snad už každý vlastník. S těmito nabídkami se v posledních letech zkrátka roztrhl pytel. Zejména množství spekulativních kupujících vlastníky půdy doslova bombarduje dopisy s jediným cílem – levně koupit a obratem draze prodat, informují Farmy.cz.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy