Ekonomika

Ilustrační fotografie

Dospělý občan má v Česku v průměru 8 finančních produktů

Ekonomika

Dospělý občan České republiky používá v průměru 8 finančních produktů. Několik rekordmanů v reprezentativním vzorku české populace používá dokonce 15 finančních produktů. Pořádek ve svých osobních financích má podle vlastního úsudku jen 60 % dotázaných občanů. V exkluzivním výzkum pro společnost Fincentrum to zjistila výzkumná agentura IPSOS.

Ilustrační fotografie

Krize ve stavebnictví dopadá nejen na desítky tisíc rodin propuštěných stavařů

Ekonomika

České stavebnictví letos zažívá velmi neúspěšný rok. Jako jediný z pilířů české ekonomiky každý měsíc klesá a hledá své dno. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se nic nezměnilo ani v září, kdy se stavební produkce meziročně propadla reálně o 7,4 procenta. Za celé třetí čtvrtletí kleslo stavebnictví v porovnání s loňským rokem dokonce o 9,8 procenta. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie

EET na zkoušku: podnikatelé nemají zájem

Ekonomika

Od 1. listopadu si mohou podnikatelé, kterých se týká první vlna elektronické evidence tržeb (EET), ve zkušebním provozu otestovat funkci elektronických pokladen. Ze zhruba 50 tisíc podnikatelů se jich k pilotnímu provozu přihlásilo necelých 500. Navíc potřebné přihlašovací údaje ke spuštění evidence nemá ani polovina podnikatelů.

Ilustrační fotografie

Akciové trhy čekají na výsledky amerických prezidentských voleb

Ekonomika

Evropské akcie dnes příliš velkých změn nedoznaly. Stoxx 600 se v závěru dnešního obchodování nachází na totožných úrovních, kde včera uzavřel. Zisky či ztráty jednotlivých sektorů se pohybují do půl procenta. Ve Spojených státech po otevření trhů je charakter obchodování velmi podobný. Index S&P 500 na začátku seance klesá o 0,1 %, ale ani zde nejsou pohyby jednotlivých sektorů významné.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Česká inflace se připravuje na ostrý vzestup

Zítra bude zveřejněn vývoj české inflace. Ta se podle našeho odhadu v říjnu zvedla o desetinu procentního bodu na 0,6 % y/y. Meziměsíční růst cen pohonných hmot byl podle všeho kompenzován poklesem cen potravin. Celková inflace se podle nás zvýšila pouze o 0,1 % m/m. V meziročním srovnání inflace zřejmě zrychlila o desetinu procentního bodu na 0,6 % y/y.

Zlato, ilustrační fotografie

Cena zlata poroste dál. Bez ohledu na to, kdo ovládne Bílý dům

Ekonomika

Ceny zlata porostou i v budoucnu. A to i bez ohledu na to, zda americké prezidentské volby vyhraje demokratka Hillary Clintonová, nebo republikán Donald Trump. Pokud ale v Bílém domě usedne Trump, porostou ceny zlata trvaleji než v případě triumfu Clintonové.

Ilustrační fotografie

Trump jako neřízená střela? Co čekat, když se stane nečekané

Ekonomika

Americké akcie už dobrý týden klesají, dolar se vůči euru po nedávném výletu pod 1,09 znovu vrátil nad 1,11 a index „strachu” VIX zase na hodnoty neviděné od Brexitu. Příčina je jedna a společná: průzkumové přiblížení se Donalda Trumpa ke své demokratické soupeřce. Investoři zcela evidentně nechtějí opakovat červen letošního roku, kdy (ač průzkumy byly těsné) nebraly možnost britského vystoupení z Unie příliš vážně. Informuje Martin Lobotka, hlavní analytik Consequ.

Tomáš Zdechovský

Zdechovský: Marksová se rozhodla zlikvidovat tradiční rodinu

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová se podle europoslance Tomáše Zdechovského rozhodla jít proti sociálně demokratickým voličům a zlikvidovat tradiční rodinu. V komentáři, který poskytl serveru EuroZprávy.cz, uvedl, že jen tak lze po studiu hodnotit návrhy paní ministryně na tzv. prorodinná opatření, která mají „pomoci“.

Auto, ilustrační fotografie

Český automobilový průmysl znovu roste. Výroba bude rekordní

Ekonomika

Český automobilový průmysl letos podle odborníků překoná loňský rekordní rok, kdy tuzemské automobilky vyrobily necelých 1,3 milionu vozů. Jaká budou konečná čísla, ukáže až poslední kvartál, milionovou hranici však české automobilky překročily poprvé už v říjnu. Meziroční nárůsty výroby hlásí všichni tři tuzemští výrobci, kolínská TPCA, mladoboleslavská Škoda Auto i nošovický Hyundai. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Ilustrační fotografie

Češi spoří méně, než potřebují. Polovina neuspoří nic

Ekonomika

Představy Čechů o finančních rezervách neodpovídají doporučení odborníků ani realitě. Pětina obyvatel by z úspor vyžila maximálně měsíc. Pozitivní zprávou ale je, že více než 80 % lidí sdílí informace o svých financích s rodinou a 40 % Čechů řeší, co se stane s jejich finančními produkty po smrti. To vše ukázal letošní průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci.

Ilustrační fotografie

Problém výběru správné velikosti oblečení v e-shopech bude minulostí

Ekonomika

Neřeš velikosti. Nakupuj. Takové je motto společnosti SizeID, která ulevuje lidem od nekonečné změti velikostních tabulek oblečení a obavy správně vybrat něco na sebe sobě, blízkým, či přátelům. E-shopům zásadně snižuje počet vratek a požadavků na výměnu z důvodu špatně zvolené velikosti. SizeID vstupuje na Fundlift pro miliony korun výměnou za investici s 10% úrokem. Chce vyrůst v globálního lídra velikostních standardů oblečení. 

Volby, ilustrační fotografie

Ekonomika

Americké volby: Jde o víc než obvykle

Už v úterý 8. listopadu se Američané vydají k volebním urnám. Kromě osoby nového prezidenta si zvolí i Sněmovnu reprezentantů, třetinu Senátu, guvernéry jednotlivých států a místní reprezentace. Pozornost médií i trhů se však pochopitelně soustředí na boj o Bílý dům mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem. Informuje Martin Pohl, makroekonomický analytik Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie

Pro 100 milionů si dnes přišla celá rodina

Ekonomika

Po deseti dnech od osudného losování dorazila dnes do budovy Sazky čtyřčlenná rodina, aby si vyzvedla svou výhru v hodnotě 96 893 168 Kč! Starší manželský pár s dospělými dětmi má s penězi velké plány. Mimo investice do bydlení chce rodina například společně cestovat po světě, ale také darovat část výhry na dobročinné účely. 

Ilustrační fotografie

Jak na tom dluh USA skutečně je?

Ekonomika

Dá se říci, že dnešní doba je charakteristická neustálým zadlužováním, kvantitativním uvolňováním, nastolováním a hledáním „zdravé“ míry inflace apod. USA, Evropská unie, Čína nebo Rusko, to je jen malý výčet těch ekonomik, které mají největší globální vliv. Mohli bychom jít od jednoho státu k druhému a nacházeli bychom jen samé problémy. Zadlužování v USA neustále narůstá, vývoj čínského hospodářství zpomaluje, EU sype další a další peníze do ekonomiky, Rusko se potácí neustále v problémech způsobených sankcemi Západu atd. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Evropské ženy pracují od zítřka „zdarma“

Ekonomika

Evropský den rovného odměňování žen a mužů letos připadá na 3. listopadu. Znamená to, že od tohoto dne až do konce roku pracují ženy v průměru Evropské unie bez odměny za práci. Průměrný rozdíl v odměňování žen a mužů činí totiž v rámci Unie 16,1 procenta. V ČR je rozdíl třetí nejvyšší z celé EU, konkrétně 22,1 procenta. Den rovného odměňování u nás tak letos připadl dokonce už na 11. října. Informuje MPSV.

Brno

Ekonomika

V Brně testují koncept Smart City

Brněnská městská část Nový Lískovec se stane jedním z takzvaných chytrých měst. Zastupitelé zde podepsali s Centrem kompetence Smart Regions, které zřizuje Technologická agentura, společné memorandum o spolupráci. Cílem je zavést v městské části do praxe nejrůznější technologie z konceptu označovaného jako Smart City. Jednou z nich bude například chytré měření spotřeby energií, na němž se bude podílet také společnost E.ON.

Ilustrační fotografie

dTest: Nákup na slevovém portálu z vás nedělá zákazníka druhé kategorie

Ekonomika

Sleva, akce, druhý zdarma… Magická slova zbavující smyslů i jinak racionálního člověka, který ztrácí soudnost a plní košík jako o život. Slevové portály na internetu jsou jedním z projevů naší záliby ve slevách a svou popularitu si drží už řadu let. Jak je ale nákup právně ošetřen a jak postupovat, když s výsledkem nákupu nejste spokojeni?

Ilustrační fotografie

Evropa čeká na HDP a inflaci, Amerika na Fed a volby

Ekonomika

Na globálních trzích tento týden nejprve přitáhnou pozornost čísla z eurozóny. Dnes čekáme, že HDP za třetí kvartál skončí relativně slušným výsledkem – eurozóna by měla dál růst tempem 0,3 % mezikvartálně a meziročně jen kosmeticky zpomalit na 1,5 %. To by se mělo Evropské centrální bance líbit. Informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mileniáni utrácejí za šperky nejvíce ze všech generací

Mileniáni jsou generací mladých lidí, která využívá nejmodernější technologie, velkou část pracovního i volného času tráví on-line a miluje diamantové šperky. V roce 2015 za ně utratila 25 miliard dolarů. Informaci zveřejnila těžařská společnost De Beers. Během jednoho roku tak velkou částku za diamantové klenoty v minulosti neutratila žádná jiná generace.

Ilustrační fotografie

5 tipů, jak ušetřit za energie až tisíce ročně

Ekonomika

Na trhu je v současné době celá řada dodavatelů elektřiny a plynu, kteří se perou o zájem zákazníků a lákají na nejrůznější akce. Orientovat se v cenách energií ale není, obzvláště pro starší občany, snadné. Nedostatek zájmu nebo informací ovšem může být pro odběratele energií značně nevýhodný. Právě pasivní zákazníci, kteří berou měsíční složenku za energie jako samozřejmost, totiž mohou hodně prodělat. Změna dodavatele přitom nemusí být nijak náročná. Pozor je ale třeba dát na několik základních věcí. V následujícím článku vám proto poradíme, jak při změně dodavatele postupovat i na co si dát pozor.

Ilustrační fotografie

6 tipů, jak financovat Vánoce a nezbláznit se

Ekonomika

Ať už Vánoce máte rádi, či nikoli, ve chvíli, kdy obchody nahodí výzdobu a Coca Cola vytáhne Santa Clause, tak víte, že se to blíží. Kromě zátěže na psychiku jsou vánoční svátky zátěží i pro naši peněženku. Recept na to, jak náhle zbohatnout, nemáme, ale máme pro vás několik tipů, jak Vánoce finančně ustát se ctí. Informuje ušetřeno.cz.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy