Akcie Facebooku vstupují na burzu

Akcie americké společnosti Facebook si v pátek odbudou svou premiéru na burze. Facebook díky vysokému zájmu na poslední chvíli zvýšil počet nabízených akcií asi o 25 procent na zhruba 421 milionů, v primární emisi akcií (IPO) může Facebook získat až 18,4 miliardy dolarů (cca 370 mld. Kč).

reklama

Zájem o akcie Facebooku byl před vstupem na burzu vysoký, podle expertů to ale Facebooku může paradoxně uškodit. Současní majitelé akcií Facebooku jsou totiž podle odborníků příliš ochotni vzdát se větší části akcionářského koláče.

Například investiční banka Goldman Sachs se chystá prodat zhruba dvojnásobný počet akcií, než původně předpokládala. Podobně i další akcionáři včetně členů správní rady Facebooku Petera Thiela a Jamese Breyera se hodlají zbavit většího než plánovaného počtu akcií, zatímco zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg prodá jen to, co plánoval. Ve společnosti by mu tak měl zůstat kontrolní podíl 55,8 procenta.

Cenové rozpětí činí 34 až 38 dolarů za akcii. Makléřské domy objednávky na nákup akcií kvůli vysoké poptávce silně omezovaly, takže na řadu drobných investorů se akcie ani nedostaly.

Pokud se prodají všechny nabízené akcie za nejvyšší cenu, a to včetně dalších zhruba 63 milionů kusů rezervovaných bankami, dosáhne cena 18,4 miliardy dolarů. Hodnota celého Facebooku by se tak vyhoupla nad 100 miliard dolarů.

Facebook disponuje 900 miliony aktivních uživatelů na měsíční bázi, přibližně 500 milionů z nich používá Facebook denně, přičemž k přístupu využívají i mobilní zařízení. Počáteční rapidní růst uživatelské základny v posledních kvartálech citelně přibrzdil, což je dáno zejména saturovaností trhu.

"Facebook generuje své tržby zejména dvěma kanály. Tím dominantním jsou příjmy z reklamy, která může být díky ochotě uživatelů sdělovat o sobě velké množství marketingově zajímavých informací poměrně přesně zacílená. Druhým kanálem tvořícím tržby jsou poplatky z prodeje virtuálního zboží," uvedl analytik Patria Finance Branislav Soták s tím, že Facebook si účtuje poplatky, které reprezentují určité procento z ceny prodaného virtuálního zboží přes aplikace třetích stran, dominantním jsou z tohoto pohledu příjmy z online her.

Očekává se, že by akcie Facebooku v první den na burze mohly vzrůst až o 30 procent. IPO Facebooku bude v technologickém sektoru v USA největší, akcie se budou obchodovat na trhu Nasdaq Stock Market pod značkou FB.

Témata: facebook

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky