Spelos chce zažalovat Česko o 10 miliard korun

Spelos, sdružení zastupující zájmy loterijních technických her, plánuje zažalovat stát minimálně o 10 miliard korun. Ve čtvrtek o tom informoval výkonný ředitel sdružení Petr Vrzáň.

660
reklama

Sdružení Spelos je přesvědčeno, že v České republice dochází k trvalým snahám o likvidaci podnikatelů působících v oblasti provozování centrálních loterních systémů. „Ostře proto kritizujeme ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), vládu, ale i ombudsmana za způsob, jakým zasahují do pravidel fungování loterií v České republice,“ sdělil Vrzáň

„Za poslední tři roky jsme byli vystaveni přibližně deseti pokusům o změnu loterního zákona. Neexistuje zde žádná stabilita podnikatelského prostředí. Firmy nemohou racionálně plánovat své investice. Navíc se stát svým postupem vědomě snaží zmařit investice jak českých společností, tak i zahraničních dodavatelů, což je v rozporu s českým ústavním pořádkem i evropským právem,“ upozornil Vrzáň
 
Podle ředitele sdružení ministr Kalousek použil záměrně nižší odhady fiskálního dopadu novely loterního zákona na státní rozpočet, aby lépe prosadil svoji daňovou reformu. „Loterie se tak staly obětním beránkem a zcela cíleně na ně dopadla daleko větší daňová zátěž, než byla prezentována. Čísla za první čtvrtletí letošního roku to jen potvrzují,“ dodal Vrzáň.
 
Provozovatelé centrálních loterních systémů odvedli za 1. čtvrtletí 2012 do veřejných rozpočtů 1,4 miliardy korun formou nové loterní daně, která byla zavedena novelou loterního zákona od ledna letošního roku. Za celý rok 2012 pak provozovatelé odhadují, že pouze na této dani odvedou státu a obcím přibližně šest miliard korun. Celý loterní průmysl by tak do veřejných rozpočtů měl přinést při nezměněných podmínkách za letošní rok minimálně 10 miliard korun.

Témata: loterie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky