Ekonomika

Ilustrační fotografie

České ceny průmyslových výrobců pomalu stoupají

Ekonomika

Z regionálních dat budou zítra zveřejněny pouze říjnové ceny českých průmyslových výrobců. Ty by se díky postupné normalizaci dovozních cen měly v meziměsíčním srovnání posunout o 0,2 % nahoru. V meziročním srovnání by růst cen průmyslových výrobců měl dosáhnout –2 % po zářijových –2,4 %. Z hlediska kurzu koruny se však bude jednat o méně zajímavá data, a tak koruna zřejmě zůstane uvězněn v úzkém pásmu 27,02 – 27,03 CZK/EUR. 

Ilustrační fotografie

Efekt Trump podpořil důvěru v německou ekonomiku

Ekonomika

Důvěra v německou ekonomiku, měřená indikátorem institutu ZEW, v listopadu vyskočila ve složce očekávání na 13,8 bodu. To je druhá nejvyšší hodnota v letošním roce. Lepší náladu na trh paradoxně zřejmě přineslo vítězství Donalda Trumpa v amerických volbách, které vedlo k oživení na akciových trzích. Důvěra 350 expertů z oblasti finančního trhu se tak konečně definitivně oklepala z propadu po vystoupení Velké Británie z EU. V té době se nacházela na úrovni –6,8 bodu. Současnou situaci finančníci ohodnotili 58,8 body, což je ve srovnání s minulým měsícem nepatrné zhoršení (0,7 bodu).

Děti, ilustrační fotografie

dTest: Co si ohlídat před koupí dětské vysoké židle

Ekonomika

Mohlo by se zdát, že vyšší cena výrobku značí vyšší kvalitu, ale v případě dětských vysokých židlí toto přesvědčení určitě neplatí. Potvrdily to zkoušky časopisu dTest, ve kterém bylo 17 dětských židliček vystaveno zkouškám praktičnosti, odolnosti, vybavenosti a bezpečnosti. Právě v poslední kategorii pohořely tři testované výrobky včetně toho zcela nejdražšího.

Ilustrační fotografie

V Česku vzniknou desítky nových mikrojeslí

Ekonomika

Díky podpoře MPSV a penězům z evropských fondů vzniknou nové mikrojesle. Ze 123 podaných žádostí bylo vybráno 57 nejlepších projektů, z toho sedm v Praze a padesát v regionech, nejvíce v Jihomoravském a Zlínském kraji. První mikrojesle by se měly otevřít na konci jara 2017.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Podniky mají problém s EET pokladnami. 4 důvody, proč je musí vyměnit

Necelé dva týdny před startem EET se objevují první stovky podnikatelů, kteří nejsou spokojení s vybraným EET řešením. Díky testovacímu provozu zjišťují, že zvolená kasa buď není pro jejich druh podnikání vhodná anebo že se uvázali k nevýhodným podmínkám. Stále větší množství podniků zároveň hlásí, že jejich pokladna nezvládá přechod do dobrovolného EET módu a je tedy pravděpodobné, že bude mít problém i s ostrým startem. Paradoxně se to netýká pouze nejlevnějších řešení.

Ilustrační fotografie

Nové byty stále častěji kupují spekulanti

Ekonomika

Poptávka po bytech na investici roste. Zatímco dříve šlo o investiční nástroj využívaný převážně cizinci, dnes již mezi kupujícími díky levným hypotékám převažují Češi. Nově se také developeři stále častěji setkávají s tím, že investoři nechtějí na bytech vydělat jen pomocí jejich pronájmu, ale spekulují také na růst ceny.

Donald Trump

Trumpův muž plánuje něco, co se Kremlu líbit nebude

Ekonomika

Donald Trump se ještě nechopil prezidentské funkce, už se ale spekuluje, kdo by mohl usednout v nové vládě. Mezi potenciální uchazeče o post šéfa diplomacie patří i někdejší předseda Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich. Ačkoliv Trump mluvil o vylepšování vztahů s Ruskem, Gingrich patří mezi ty, kteří prosazovali vyzbrojení Ukrajiny.

Velká Británie, ilustrační fotografie

Kolik Britů podporuje bezpodmínečný brexit tři měsíce po referendu?

Ekonomika

Od britského referenda od brexitu uplynuly téměř tři měsíce, konkrétní kroky k odchodu z Velké Británie však ještě podniknuty nebyly. Ke spuštění článku 50 by mělo dojít po novém roce. Jak ale ukazuje nejnovější průzkum, ne všichni občané podporují „brexit naslepo“.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zahraniční fondy zaznamenávají nárůst

Asociace pro kapitálový trh (AKAT) dnes zveřejnila informace o vývoji asset managementu, kolektivního investování a custody za třetí čtvrtletí roku 2016. Celkový objem majetku, investovaný přes členy Asociace do investičních nástrojů, dosahoval k 30.9.2016 výše 1,234 bilionu korun. Domácnosti a instituce mají naspořeno v domácích a zahraničních fondech kolektivního investování nabízených v České republice 415,85 miliard Kč. Během třetího čtvrtletí 2016 majetek ve fondech kolektivního investování zaznamenal nárůst o 14,70 miliardy Kč, tj. o 3,67 % (z 401,15 mld. Kč k 30.6.2016 na 415,85 mld. Kč k 30.9.2016). Při rostoucím počtu investorů tak již každý sedmý Čech investuje do fondů. 

Ilustrační fotografie

Ostrý start EET se blíží. Podnikatelé stále vyčkávají

Ekonomika

Do ostrého startu EET zbývá již pouhých 14 pracovních dnů. Přesto jednotliví podnikatelé stále vyčkávají. Přestože počet těch, kteří začali s dobrovolnou evidencí setrvale roste (v případě Storyous je momentálně na úrovni cca 20 %), převažuje počet těch, kteří si sice opatřili certifikát na Finanční správě, ale evidenční mód mají na své pokladně zatím vypnutý.

Zimní slunce

Jak využít zimní slunce v domácnosti a ušetřit za elektřinu

Ekonomika

Sluneční energie se v současnosti využívá nejen ve velkém, například v případě solárních elektráren, ale čím dál více i v běžných domácnostech. Přestože je v zimním období sluneční záření méně intenzivní, může pokrýt část energetické spotřeby české domácnosti. Lidé tak začínají více investovat do systémů, díky kterým lze sluneční energii využít na ohřev vody, pro vytápění nebo na výrobu elektřiny. Nejde přitom pouze o finanční úsporu, ale stále častěji také o vyjádření ekologického cítění.

Donald Trump

Co se dělo se zlatem po Trumpově vítězství

Ekonomika

Po překvapivém vítězství Donalda Trumpa zažilo zlato ve středu bláznivý den. Před ohlášením výsledků se předpokládalo, že Trumpovo vítězství bude mít na zlato pozitivní dopad, protože takové vítězství by znamenalo zvýšení nejistoty. Stejně jako při neočekávaném výsledku červnového Brexitu i nyní začalo zlato s přicházejícími výsledky z jednotlivých států růst, zatímco dolar i akcie klesali. 

Vánoce, ilustrační fotografie

Ekonomika

Kupujete vánoční dárky online? Poradíme, na co si dát pozor

E-shopy čekají letos na Vánoce rekordní tržby. Podle průzkumu ČSOB se chystá alespoň některé dárky přes e-shop nakoupit 74 % procent Čechů. Rizika nákupů online však lidé často podceňují. Téměř 55 % dotázaných běžně platí na internetu bez 3D Secure zabezpečení, stejné procento lidí nemá nastaveny notifikační SMS, které je informují o použití karty nebo o pohybu na účtu, a téměř třetina lidí už někdy půjčila svou platební kartu někomu blízkému.

Ilustrační fotografie

Jak s minimálními náklady rozjet novou firmu?

Ekonomika

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Plánujete start podnikání, ale obáváte se toho, že byste museli vydat nemalé finanční prostředky na rozjezd své firmy? Není se čeho obávat, jelikož dnes je start podnikání velmi jednoduchý. Už jenom proto, že samotná cena za založení firmy se nedávno snížila na pár tisíc korun. Ty už najde ve svém rozpočtu skutečně každý, díky čemuž není se startem rozhodně žádný problém.

Ilustrační fotografie

Vytěžte maximum ze své firmy. Jak?

Ekonomika

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Podnikáte a zdá se vám, že zisky nejsou takové, jak jste očekávali? Není nic jednoduššího, než poslechnout několik našich rad a posunout váš byznys na novou úroveň. Rozhodně to není tak složité, jak si mnozí myslí.

Donald Trump

Šok ze zvolení Trumpa byl během dne vstřebán

Ekonomika

Šok ze zvolení Donalda Trumpa 45. americkým prezidentem se nakonec ukázal jako krátkodobý. Kurz dolaru vůči euru dnes během dne opsal tvar cukrové homole, když před sedmou hodinou ranní ztrácel asi 2,5 %, aby se ke konci evropského obchodování dostal na o 0,8 % silnější úroveň. Měny dalších bezpečných přístavů (např. švýcarský frank nebo japonský jen) prošly podobným vývojem. V diametrálně odlišné situaci jsou měny největších amerických obchodních partnerů z řad rozvíjejících se ekonomik, kde obavy o případně budoucí omezování obchodních dohod (jedno z hlavních předvolebních témat nyní už prezidenta Trumpa – inaugurace ovšem bude až 20. ledna 2017) vedly k oslabení jejich kurzu. Tímto případem je kanadský dolar, korejský won, brazilský real či smutný premiant, mexické peso, které ztratilo 9 %.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Akciové trhy nakonec mažou ztráty po ranních výprodejích

Negativní sentiment po zveřejnění výsledků prezidentských voleb v USA, kdy od ledna příštího roku se do čela úřadu postaví republikánský kandidát Donald Trump, vyprchal. Zatímco evropské akcie otevřely dnešní seanci obrovskými výprodeji, kdy index Stoxx 600 oslabil o téměř 2,5 %, v závěru dnešního obchodování si již připisuje 0,7 %. Hlavním tahounem jsou farmaceutické společnosti, které rostou o 3,6 %. Ty tak na výsledky reagovaly nejsilněji, když vítězství Hillary Clinton by zřejmě znamenalo větší regulaci v odvětví. Dnes se dařilo i komoditním společnostem (+1,7 %), v plusu seanci končí i průmyslové a finanční tituly. Naopak síťová odvětví jsou největším propadlíkem, když jejich akcie propadly o dvě procenta.

Ilustrační fotografie

Čechy láká představa netradičních Vánoc mimo domov

Ekonomika

Čechům se líbí představa, že by Štědrý den oslavili v širokém rodinném kruhu mimo domov, například na pronajaté chalupě v horách. 93 % by jich navíc na takovou akci finančně přispělo. Lidé jsou zároveň připraveni na to, že aby vše klaplo, budou muset něco obětovat. Polovina je ochotna strpět i příbuzné, které normálně moc nemusí. Jaká je ale realita? Většina Čechů bude na Štědrý den doma v klidné společnosti těch nejbližších. Důvodem je hlavně to, že se nenajde nikdo, kdo by vánoční oslavu pro širokou rodinu zorganizoval. Zjistil to průzkum, který pro společnost Home Credit realizovala agentura STEM/MARK.

Ilustrační fotografie

Co znamená vítězství Donalda Trumpa a jaké může mít důsledky pro investory

Ekonomika

V amerických prezidentských volbách zvítězil republikánský kandidát Donald Trump. Co jeho vítězství znamená pro USA a globální ekonomiku a jaké jsou důsledky pro investory? Naši investiční experti nastiňují možný dopad na investory a představují potenciální investiční příležitosti. Informuje Fidelity International.

Zlato, ilustrační fotografie

Trump žene zlato vzhůru

Ekonomika

Po neočekávaném zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem zlato těží z nejistoty investorů. Ti přesouvají své prostředky do aktiv považovaných za bezpečné přístavy. Potvrzuje se scénář po překvapivém odhlasování brexitu britskými voliči. Tento vývoj detailně sleduje jablonecká Česká mincovna, největší český výrobce mincí a medailí z drahých kovů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Polovina Čechů má problém s nečekanými výdaji

Jen zhruba každý desátý Čech (12 %) je v natolik dobré finanční situaci, že si může dovolit spoření. O málo více než polovina (51 %) obyvatel České republiky má sice dostatek peněz pro běžné hospodaření, ale větší výdaje jim způsobují problémy. Tato i další zajímavá fakta odhalil exkluzivní průzkum společnosti Millward Brown pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Výsledky průzkumu budou prezentovány v rámci mezinárodního Dne bez dluhů, který proběhne 15. listopadu 2016.

Investujte s KB

Hit českých investorů: dividendové fondy

Ekonomika

KOMERČNÍ SDĚLENÍ - Čeští investoři se spokojí raději s menším výnosem, než by se pustili do většího rizika. Ovšem toto vnímání se postupně začíná měnit. Přispívají k tomu jednak velmi nízké úrokové sazby (tedy nízká výnosnost konzervativních investic), ale také nashromážděné zkušenosti českých investorů a větší odvaha zkusit akcie. I mezi akciovými fondy je totiž možné najít variantu relativně bezpečnější, přesto výnosově velmi zajímavou. Jsou to dividendové fondy.

Ilustrační fotografie

Které mincovny jsou mezi investory nejpopulárnější?

Ekonomika

Opět se blíží konec roku, tedy období, kdy firmy hodnotí uplynulých dvanáct měsíců. Bilancují rovněž i producenti drahých kovů, kteří s napětím očekávají, jak se letos vyvíjela celková produkce a zda opět budou přepisovat tabulky rekordů. Dobře víme, jaké problémy měly doly vloni a jaká krize je postihla – nízká cena zlata měla za následek zavíraní dolů a propouštění. Rok 2016, zdá se, přinesl obrat k pozitivnímu vývoji, což této oblasti velmi pomohlo. Nesl se ve znamení nového býčího trhu, růstu cen zlata i stříbra a neustálého zvyšování poptávky. Vypadá to tedy, že letošek bude velmi úspěšný.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy