Další zdražení: Roční jízdné v pražské MHD vyšší o pětistovku!

Nový generální ředitel Dopravního podniku Praha (DPP) Vladimír Lich by rád zdražil předplatní kupóny městské hromadné dopravy o 10 až 12 procent, informuje v pondělí deník MF DNES. U ročního jízdného by to znamenalo zvýšení ceny o téměř 500 korun.

reklama

"Na to, jak kvalitní službu provozujeme, tu prostor pro zvýšení ceny je," řekl deníku Lich. Jedna jízda stojí cestujícího s předplatným čtyři až pět korun, což se mu zdá málo. Nezdražoval by proto jednorázové jízdenky, ale pouze předplatní kupony. Upozornil, že o zdražení musí rozhodnout pražští politici.

"Jakékoliv zdražení může být až posledním opatřením v rámci zvýšení efektivity a zlepšení hospodaření podniku," myslí si pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Nejdřív podle něj musí Lich prověřit smlouvy a zrušit nevýhodné kontrakty, poté zrušit nevyužívané spoje.

Generální ředitel s úsporami počítá, v roce 2013 chce ušetřit až 1,5 miliardy korun na nákupech. "Kdyby se podařilo domluvit těch 10 procent, získáme dvě stě až tři sta milionů korun," dodal o zdražení pro deník Lich.

Zdražením o desetinu by se vyšplhala cena ročního kuponu na více než 5200 korun.

Témata: mhd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky