Konec Řecka v eurozóně? Státní dluh roste a třetí pokus o vládu ztroskotal

Pokus vůdce řeckých socialistů Evangelose Venizelose o sestavení vlády helénské země ztroskotal. Informuje o tom v pátek agentura AFP.

660
reklama

"Zítra (v sobotu) se chystám informovat prezidenta o svých jednáních. Věřím, že strany, s nimiž jsem jednal, uznají svou odpovědnost," prohlásil v pátek večer Venizelos.

Jeho výrok pokládají analytici za doznání neúspěchu.

Venizelos se jako třetí řecký politik po nedělních volbách do parlamentu pokoušel složit koalici. Chystanou vládu označoval přívlastky "proevropská" a "rozpočtově odpovědná". Plánoval velkou koalici s konzervativní Národní demokracií.

Ve čtvrtek, posílil naděje na novou vládu předseda strany Demokratická levice (DIMAR) Fotis Kuvelis. Po rozhovoru s Venizelosem připustil, že podpoří koalici stran, které budou usilovat o setrvání v eurozóně.

DIMAR v nedělních volbách do parlamentu získala 19 poslanců. Hlavní strany, které jsou pro zachování eura a spolupráci s Evropskou unií, tedy Národní demokracie a Panhelénské socialistické hnutí (PASOK), dají dohromady 149 poslanců v třísetčlenném parlamentu. S poslanci za DIMAR by taková vláda měla většinu.

Kuvelis však později zchladil optimismus. Oznámil, že do koalice se nezapojí bez krajně levicové strany SYRIZA. "Nebudeme se podílet na vládě, v níž by byly zastoupeny pouze Nová demokracie a PASOK. Měla by do ní vstoupit i SYRIZA," prohlásil.

Vůdce SYRIZA Alexis Tsipras je však odpůrcem politiky socialistů i konzervativců, požadavky Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu vůči Řecku označuje za "barbarské". Chce, aby příští řecká vláda vyjednala příznivější podmínky úvěrů.

Německá kancléřka Angela Merkelová už dala najevo, že o tom nemůže být řeč.

Řecká ústava stanoví, že po třetím neúspěšném pokusu má prezident svolat zástupce všech parlamentních stran a pokusit se je přimět, aby vytvořili vládu národní jednoty.

Pokud by i tento pokus selhal, musel by prezident Karolos Papulias vyhlásit předčasné volby. Patrně by byly v červnu.

Situace po řeckých volbách vyvolává obavy, že země nebude plnit podmínky půjček a bude nucena opustit klub zemí, kde se platí eurem.

Řecko jako první stát Evropské unie nedokázalo splácet dluhy a muselo požádat členy eurozóny a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Celkem má přislíbeno 240 miliard eur (šest bilionů korun).

Řecký státní dluh dosáhl 165 procent HDP. Přes rozpočtové škrty narůstá.

Témata: řecko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky