Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek plní slib! Obyčejní lidé snižují zadlužování země

Kalousek plní slib! Obyčejní lidé snižují zadlužování země

Foto: Vlada.cz

Ministerstvo financí počítá pro příští rok se schodkem státního rozpočtu ve výši 100 miliard korun, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). V tom případě ale podle něj vláda musí prosadit konsolidační opatření ve výši 56 miliard korun.

Schodek státního rozpočtu bude ve výši 100 miliard korun pouze tehdy, když parlament schválí konsolidační opatření ve výši 56 miliard, která již prošla kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS). "Kdybychom neudělali to, co je nyní předmětem protestů, tak bude schodek státního rozpočtu zhruba 160 miliard," přiblížil ministr financí.

Součástí úsporných opatření z dubna tohoto roku je i snížená valorizace důchodů pro roky 2013 až 2015, proti které se postavily opoziční strany i odbory. "Na důchody bude i při té pomalejší valorizaci vyplaceno v příštím roce o 14 miliard korun více," doplnil Kalousek.

Pro letošní rok má být schodek podle schváleného státního rozpočtu 105 miliard korun. Pokud vláda prosadí svá konsolidační opatření, schodek se tak opět sníží.

Témata:  státní rozpočet státní dluh

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:28

15. května 2024 9:12

Bidenova obchodní válka s Čínou je bouří ve sklenici vody. Světové akcie včera pokořily historický rekord

Ukazatel výkonu všech akciových trhů ve světě – MSCI All Country World Index – včera pokořil svůj historický rekord. Prodloužil přitom sérii růstových dní, takže ta je nyní nejdelší od letošního ledna. Přitom americká administrativa prezidenta Joea Bidena se uchýlila ke svému dosud nejzásadnějšímu navýšení cel na dovoz do USA z Číny, jímž navázala na obdobné, ovšem razantnější kroky předchozí administrativy Donalda Trumpa. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Nabíjecí stanice pro elektromobily

Tempo růstu nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku se zvyšuje. S elektromobily ale zbytku Evropy nestačíme

V roce 2023 vzniklo 650 nových veřejných dobíjecích stanic, o 16 % více než v předchozím roce. Celkově je nyní v provozu 2 392 stanic s 4 892 nabíjecími body. Poptávka po nabíječkách díky vysokorychlostnímu nabíjení a dynamickému řízení stanic stále roste a v letošním roce se očekává další zvýšení nově instalovaných stanic. Česko s 24 239 registrovanými elektromobily i tak patří mezi země s nejnižším podílem bateriových elektrických vozidel v rámci Evropské unie.