Ekonomika

Ilustrační fotografie

Jak vhodně investovat peníze před koncem roku? Poradíme vám

Ekonomika

Konec roku se již nezadržitelně blíží a nastává období předsevzetí. Možná i vy jste se rozhodli, že od nového roku začnete více šetřit. Toto předsevzetí však nemusíte nutně odkládat až na leden. Naopak. Andrea Kleinová, daňová poradkyně ze společnosti Baker Tilly, upozorňuje, že do konce roku můžete ještě učinit kroky, díky nimž máte příležitost nejen snížit základ daně z příjmu fyzických osob, ale také obdržet státní příspěvek. Pokud máte penzijní připojištění, stavební spoření či si platíte životní pojištění, poradíme vám, jak na to.

Ilustrační fotografie

Inspektoři kontrolovali agentury práce, řada z nich neměla potřebné povolení

Ekonomika

Pracovní agentury jsou v dnešní době neodmyslitelnou součástí trhu práce. Vedle agentur, které si své zákonem stanovené povinnosti plní, se však Státní úřad inspekce práce setkává s těmi, jež povinnosti nedodržují. Častěji než v minulých letech se objevují i tzv. zastřené agentury práce, které svou činnost vykonávají bez povolení vydaného Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR a zastírají to obchodní smlouvou s uživatelem. Informuje MPSV.

Ilustrační fotografie

Při odměňování zaměstnanců na konci roku jsou nejštědřejší dodavatelé energií a vody

Ekonomika

Mnozí zaměstnanci se s koncem roku těší na vyšší položky na výplatních páskách, které zahrnují odměnu za celoroční úsilí a výkony v práci nad rámec základní měsíční mzdy. Z analýzy portálu Platy.cz vyplývá, že odměny s koncem roku v České republice dostává 23 % zaměstnanců, jejich průměrná hrubá výše se pohybuje kolem 20 370 Kč, což je 83 % základní mzdy. Třináctý plat dostává 15 % zaměstnanců a jeho průměrná výše je 17 510 Kč, což představuje 71 % základní mzdy. 

Miloš Zeman

Jak lidé hodnotí Zemana a co jim na prezidentovi nejvíce vadí?

Ekonomika

Prezidenta Miloše Zemana i přes ztrátu podpory aktuálně kladně hodnotí v prezidentské funkci v souhrnu 60,1% veřejnosti. Jako velmi dobré pro prestiž ČR na mezinárodní politické scéně vnímá téměř více jak dvoutřetinová část domácí populace pozvání Miloše Zemana nastupujícím prezidentem USA do Bílého domu.

Auto, ilustrační fotografie

Ekonomika

5 výhod CNG aneb Proč si pořídit auto na stlačený zemní plyn

CNG neboli stlačený zemní plyn je stále oblíbenějším alternativním palivem. Své uplatnění nachází ve veřejné dopravě, firemních flotilách i v osobních vozidlech. Stát využití CNG podporuje dotacemi i daňovými úlevami. V budoucnu možná dotačně podpoří i běžné občany. Plnicí stanice v průběhu roku stále přibývají a firmy mohou díky tankovacím kartám čerpat slevu 1 Kč na už i tak levnější palivo. Přinášíme 5 tipů pro ty, kdo uvažují o pořízení vozu na CNG.

Ilustrační fotografie

Češi v zimě více cestují. Do exotiky vyráží o třetinu více turistů než vloni

Ekonomika

Češi mají v letošním roce větší zájem o zimní dovolené. Podle aktuálních statistik cestovní agentury Invia volí zimní zájezdy do exotických destinací o 33 % více osob než v loňském roce. Na oblibě získávají především Spojené arabské emiráty. I o tradiční zimní destinace ale mají turisté větší zájem. Na hory vyrážejí především do Itálie a Rakouska. Z oblíbených přímořských destinací vedou Egypt a Kanárské ostrovy.

Ilustrační fotografie

3 tipy, jak se na vedoucí pozici vyhnout vyhoření

Ekonomika

Řídit vlastní prosperující byznys je vnitřně velmi uspokojivá záležitost. Pokud se však nedaří či dlouhodobě přetrvávají opakující se problémy, přichází často na pořad dne úsilí až za hranice lidských možností, nedostatek spánku, minimální dovolená a vyčerpání. To může vést až k vyhoření, které je pro každého lídra doslova pohromou. Umět se mu vyhnout je pro šéfy malých a středních podniků v jejich vysoce konkurenčním prostředí jedna z těch nejdůležitějších dovedností, jež navíc posílí i jejich byznys.

Ilustrační fotografie

Kybernetická hrozba CEO fraud ohrožuje i české firmy

Ekonomika

Ze zahraničí k nám proniká zcela nové ohrožení firem zvané „CEO fraud“. Jedná se o podvodné jednání prostřednictví internetu s cílem vylákat výrazné částky peněz od nic netušících společností. V posledním roce byla jen ve Francii a Německu zdokumentována nejméně stovka takových případů, celosvětově takto získali podvodníci podle FBI za poslední tři roky v rámci tzv. CEO fraudu z firem z osmi desítek zemí světa více než 2,3 miliardy dolarů. Mají se tohoto typu kyberzločinu obávat i české firmy?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Hypotéky v roce 2017. Na jaké novinky se připravit?

Už od letošního prosince platí nový zákon o spotřebitelském úvěru, který výrazně ovlivňuje i oblast hypoték. V příštím roce se pak na trhu s hypotékami projeví několik dalších změn. S čím by tedy měli zájemci o financování koupě nemovitosti s pomocí hypotéky v příštím roce počítat? Ve zkratce lze říci, že hypotéky budou méně dostupné, dražší, ale bude je možné snáze splácet. A zpomalit by se mohl i růst cen nemovitostí.

Ilustrační fotografie

Češi penězům rozumějí, ale neumějí si je užít

Ekonomika

Češi si v mnoha oblastech osobních financí vedou překvapivě dobře. Ukázal to průzkum mapující odlišnosti v přístupu k penězům napříč čtrnácti evropskými zeměmi, který provedla pojišťovací a finanční skupina NN ve spolupráci s akademiky z Tilburgské univerzity. 

Stříbro, ilustrační fotografie

Stříbrné doly sníží těžbu a budou tlačit ceny vzhůru

Ekonomika

Podle odhadů letošní rok v těžbě stříbra nepřekoná rekordní rok 2015, i když světová poptávka je stále na maximu. Těžaři tak chtějí způsobit tlak na růst cen stříbra. Pomůže jim v tom i zájem o solární energii v Indii a Číně. 

Ilustrační fotografie

Mohou si Češi za nízké platy sami? Ekonom vysvětluje, jak to je

Ekonomika

Průměrná mzda podle Českého statistického úřadu v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1070 Kč na 27 220 Kč. Může to sice znít jako dobrá zpráva – ale jen do chvíle, než si uvědomíme, že na takové peníze většina občanů vůbec nedosáhne.

Ilustrační foto

Deset šokujících předpovědí na rok 2017

Ekonomika

Bude nový rok 2017 obdobím, v němž Čína překoná očekávání růstu, brexit se změní na „bremain“, mexické peso prudce vyletí nahoru a italské banky se dočkají nenadálé vzpruhy a úspěchů? Saxo Bank, specialista na online obchodování a investice do různých tříd aktiv, dnes představila svůj každoroční přehled „šokujících předpovědí“ na následující rok.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: Opozdilcům hrozí až půlmilionové pokuty

Ekonomika

Od 1. prosince začala fungovat elektronická evidence tržeb. Jen během prvního dne restauratéři a hoteliéři do systému odeslali 2,8 milionu účtenek, za čtyři dny provozu už to bylo přes 10 milionů a ve středu 7. prosince evidovalo Generální finanční ředitelství k sedmé hodině ranní přes 16 milionů účtenek. Do EET se zatím připojilo 39 015 podnikatelů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Rok 2017: Ve financích se bude zdražovat, hypotéku nedostane každý

Letošní rok přinesl do oblasti financí hotovou legislativní smršť. Zákonodárci se činili zejména koncem roku, kdy úderem prosince začaly platit dva velké zákony. Jeden zdražil hypotéky, druhý reguluje životní pojištění. Očekávaný růst sazeb u hypoték nejspíš nebude znamenat růst sazeb u vkladů. Banky navíc znovu zavádějí některé již zrušené poplatky. Informuje společnost Partners.

Ilustrační fotografie

V listopadu bylo vyhlášeno 98 bankrotů obchodních společností

Ekonomika

Počet bankrotů podnikatelských subjektů bude letos o desetinu nižší než minulý rok. V listopadu letošního roku bylo vyhlášeno 98 bankrotů obchodních společností, 523 bankrotů fyzických osob podnikatelů a 1 289 osobních bankrotů. Vyplývá to z analýzy, kterou provedla společnost CRIF na základě dat portálu www.informaceofirmach.cz.

Ilustrační fotografie

Německá ekonomika nabírá s koncem roku na síle

Ekonomika

Dnes ráno byla publikována říjnová statistika německých podnikových objednávek. Po nečekaném meziměsíčním propadu v září se za říjen čekal v průměru vzestup o 0,6 % m/m. Výsledek ale překonal veškerá tržní očekávání. Německé podnikové objednávky zaznamenaly během října vzestup o 4,9 % m/m, nejvíce od července 2014.

Ilustrační fotografie

Prodej automobilů výrazně zpomalil

Ekonomika

Tržby v maloobchodě (bez prodejů aut) v říjnu zaostaly za očekáváním trhu, když vzrostly o 2,0 %. Po očištění o nižší počet pracovních dní (letošní říjen měl o jeden pracovní den méně) vzrostly maloobchodní tržby o 3,1 y/y.

Chytré hodinky, ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Chytré náramky a hodinky z vás Bonda neudělají

Chytré hodinky a náramky dnes už nejsou výsadou filmových superagentů. Na trhu jich nalezneme poměrně dost, ačkoliv je zatím využijí spíše sportovci a technologičtí nadšenci. Časopis dTest nechal otestovat 12 fitness náramků a 10 chytrých hodinek, aby našel ty nejlepší. Jak dopadly ty nejdražší v porovnání s levnějšími modely?

Ilustrační fotografie

EET: Víkend to ukázal jasně. Největším problémem budou odfláknuté systémy

Ekonomika

Systém elektronické evidence tržeb prošel první opravdovou zatěžkávací zkouškou. Druhý adventní víkend zajistil nadprůměrnou návštěvu hospod a restaurací a také jasně ukázal, kde leží těžiště opravdových problémů s EET. Evidence ve výsledku totiž brzdí provoz hospody pouze v případě nevhodně zvoleného řešení. Těch je však v gastro segmentu až třetina.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy