Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Českým firmám hrozí, že nezískají zakázky na dostavbě JE Temelín

Českým firmám hrozí, že nezískají zakázky na dostavbě JE Temelín

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Českým společnostem hrozí, že nezískají zakázky na dostavbě jaderné elektrárny v Temelíně, současná podoba výběrového řízení jim ani nezaručuje, že by mohly na největší zakázce v historii země dosáhnout nějakého významnějšího podílu. Uvádí to čtvrteční vydání deníku E15.

„Zájem zahraničních zhotovitelů o spolupráci s českými subdodavateli se podle mých informací vytrácí,“ uvedl pro deník člen Národní ekonomické rady vlády Vladimír Dlouhý a potvrdil, že se rada tímto tématem zabývala na svém posledním jednání toto pondělí a bude v něm pokračovat. Na příštím jednání NERV by se měl k celé věci vyjádřit zástupce zadavatele tendru – společnosti ČEZ. Záležitosti se hodlá věnovat také premiér Petr Nečas.

O zakázku na stavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína za zhruba 200 miliard korun soutěží tři zájemci – americký Westinghouse, francouzská Areva a konsorcium ruského Rosatomu s českou Škodou JS. Dlouhý upozorňuje, že formou výběrového řízení je veřejná obchodní soutěž a ta neumožňuje rozsah dodávek z Česka ovlivňovat. Všichni tři uchazeči sice uzavírají předběžné smlouvy o subdodávkách s českými firmami, ty ale většinou nejsou závazné.

„Všechna prohlášení, kolik procent dodávek nabídnou českým firmám, beru s rezervou. Uvidíme, co opravdu bude v nabídkách uchazečů,“ řekl vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška. Kritika toho, že Češi na rozdíl od podobných zakázek na jaderné elektrárny v jiných zemích vypsali standardní tendr podle zákona o veřejných zakázkách, zaznívá již delší dobu. „Nemá ale smysl se stále vracet k počátečnímu bodu,“ řekl v této souvislosti Bartuška. Zdůrazňuje, že pokud by zadavatel výběrového řízení tak či onak upřednostnil firmu z jedné země, okamžitě by to napadli právníci těch, kteří by se tím cítili poškozeni.

Vladimír Dlouhý se obává, že se čeští subdodavatelé dostanou mimo hru, i když kvalita jejich výrobků často dosahuje lepších parametrů než u zahraniční konkurence. „Platí to především o takzvané nejaderné části, tedy u turbín, strojoven nebo generátorů,“ upřesňuje ekonom. Je pravděpodobné, že se na nových blocích Temelína budou podílet české stavební firmy, podle odborníků však jde hlavně o to, aby se uplatnily strojírenské firmy, které jsou schopny dodávat zařízení pro elektrárny a uchovat tak pro Česko know-how v oblasti jaderné energetiky.

Majitel vítkovických strojíren Jan Světlík kupříkladu už dříve navrhoval, aby se temelínský tendr rozdělil, zahraniční zájemce by dodával know-how a základní části reaktoru, zatímco další subdodávky by měl na starosti český dodavatel typu Škody Praha. Ekonom Dlouhý nyní upozorňuje, že mnoho času na hledání možných řešení není. V červenci mají být odevzdány nabídky uchazečů.

Témata:  Temelín

Aktuálně se děje

3. května 2024 9:25

2. května 2024 17:23

Apple má problém u iPhonů s budíkem

Apple uvedl, že intenzivně pracuje na opravě problému, který způsobil, že některé alarmy na iPhonu nevysílaly zvuk, což způsobilo, že někteří uživatelé nechtěně zaspali. Pro mnoho lidí slouží jejich telefon jako nezbytný budík a ti, kteří díky této chybě něco zmeškali, se obrátili na sociální média, aby své frustrace sdíleli.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy